mszp.hu | Belföld
2023. június 13. 14:02

Könnyebben kirúgható a magyar munkavállaló, mint a vendégmunkás

Könnyebben kirúgható a magyar munkavállaló, mint a vendégmunkás
„Nem látjuk a garanciákat, amik megvédenék a munkavállalókat” – mondta Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselő az ATV kedd reggeli műsorában.

A vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló kormánypárti javaslattal kapcsolatosan az MSZP társelnöke elmondta, hogy ez nem más, mint „parasztvakítás”, hiszen nem szerepelnek a tervezetben olyan javaslatok, amelyek a munkavállalók érdekét védik. Komjáthi Imre emlékeztetett, hogy dr. Tóth Bertalan frakcióvezetővel több olyan határozati javaslatot is benyújtottak, ami a magyar munkavállalók és a külföldi munkavállalók jogait egyaránt garantálná.

Hazánkban jelenleg könnyebben kirúgható a magyar munkavállaló, mint a vendégmunkás, hiszen egy tíz éve itt dolgozó munkavállalónak három havi végkielégítés jár, amíg egy határozott idejű szerződéssel rendelkező vendégmunkásnak egy évi távolléti díj jár.

Az MSZP társelnöke elmondta, hogy egyre több levelet, jegyzőkönyveket kap munkavállalóktól és szakszervezetektől, amelyek bizonyítják, hogy a távol-keleti munkáltatók úgy foglalkozatják a dolgozókat, hogy a legminimálisabb szabályokat sem tartják be. Például Szigetszentmiklóson egy üzemben nem tájékoztatták a munkavállalókat arról, hogy rákkeltő anyaggal dolgoznak.

Az MSZP évek óta azt javasolja, hogy a kormány kössön stratégiai megállapodást a szakszervezetekkel, hogy legyenek olyan garanciák, amelyek megvédik a dolgozókat. 

Székesfehérváron, a Köfémnél – a hírek szerint – teljesül a dolgozók bérkövetelése. Tisztességes fizetést szeretnének, mert nem tudnak kijönni a jövedelmükből. Országszerte is egyre több helyen tapasztalható a dolgozói szegénység, hiszen az emberek hiába dolgoznak, a munkabér ma már kevés a megélhetéshez. Ezért teljes joggal sztrájkolnak a dolgozók.

„Ha egyszer az MSZP olyan helyzetben lesz, hogy befolyásolni tudja a munka világát, akkor jobb helyzetben lesznek a szakszervezetek, mert olyan jogszabályi környezetet fogunk létrehozni, hogy tudjanak tisztességgel dolgozni a munkavállalók érdekében” – érvelt Komjáthi Imre.

Magyarországon van olyan cég, ahol a 13 tagú menedzsment ugyanakkora bértömeget visz haza, mint a 2800 dolgozó összesen. „Viszont ha van szakszervezet, akkor van bérharc, és akkor több jut a dolgozók zsebébe” – összegzett az MSZP társelnöke. 

Az interjú végén az ellenzéki összefogással kapcsolatosan Komjáthi Imre elmondta, hogy a párt megkerülhetetlen, az MSZP nélkül nem lehet választást nyerni.

Kapcsolódó párttagok