Könyörtelen törvény lép életbe

Az Országgyűlés kormánypárti többsége elfogadta a ciklus egyik legszégyenletesebb törvényét. A szabálysértési törvény módosításával éppen a legszerencsétlenebbek ellen indítanak hajtóvadászatot. Az önkormányzatok hajléktalanmentes övezeteket jelölnek ki, különösebb korlátozás nélkül. Büntetik az ott tartózkodó hajléktalanokat, már akkor is, ha semmi rosszat nem követnek el. Lerombolják szegényes erdei viskóikat is. Kiderült: a kormány pontosan tudja, hogy e közben nincs minden hajléktalan számára férőhely.

Pintér Sándor belügyminiszter kérdésünkre úgy válaszolt: május 15-i határidővel kértek tájékoztatást az önkormányzatoktól a férőhelyek számáról. A választ adó 17 megyeszékhely közül mindössze 6, ahol a kapacitás az önkormányzat szerint elegendő. Két városból jelezték, már tervezik új férőhelyek létesítését, 9 esetben még erről sincs szó.

A törvény rövidesen életbe lép, viszont a bővítést tervező Debrecenben még 180 férőhely hiányzik, Nyíregyháza még csak most szerzi be a bővítéshez szükséges engedélyeket, Pécsett legalább 80, Győrben 100 hely hiányzik. Budapesten éjszakára valamivel több mint 6 ezer, nappalra közel 4 ezer hely van. A szakemberek szerint csak a fővárosban 10 ezer hajléktalant kellene éjszaka és nappal is ellátni.

Az új törvény nemcsak könyörtelen, de cinikus is. Körbekergeti az országon a hajléktalanokat, de sokuk számára még a legrosszabb szálláshelyet sem tudja biztosítani.

Lendvai Ildikó
országgyűlési képviselő