2012. május 23. 18:53

Konzultáció a dolgozókat sújtó kormányzati intézkedésekről

Az MSZP szakszervezeti vezetőkkel konzultált a júliustól hatályos új Munka törvénykönyve és más, dolgozókat sújtó kormányzati intézkedésekről.

A konzultáció résztvevői egyetértettek abban, hogy életbevágóan fontos az érvényes kollektív szerződésekben foglalt munkavállalói jogok megtartása, valamint a munkavállalókra nézve kedvezőbb feltételek valamilyen formában történő megőrzése.

Egyetértés mutatkozott abban is, hogy továbbra sem látszik kormányzati szándék a már hónapok óta beharangozott, de a mai napig sem ismert átmeneti rendelkezések területén, pedig ezek célja az lenne, hogy az új szabályok zökkenőmentes életbe lépését segítsék. A kormány a mai napig nem tárta a nyilvánosság elé elképzeléseit. Félő tehát, hogy további kedvezményeket kíván tenni a munkáltatóknak a munkavállalók kárára.

Az új Munka törvénykönyve, ha a jelenlegi formájában lép hatályba az elmúlt húsz év legrosszabb Munka törvénykönyve lesz, amely nemcsak a társadalmi szolidaritást, hanem a társadalmi konszenzust és elfogadást is nélkülözi.

A találkozó után egyértelművé vált, hogy a munkavállalói érdekképviseleteknek – beleértve a szocialista pártot – a következő hetekben fel kell hívniuk a munkavállalók figyelmét arra, hogy a július elsején hatályba lépő rendelkezések egy sor olyan új szabályt és változtatást tartalmaznak, melynek révén jogaik csorbulni fognak, és a műszakpótlékok átalakításával valószínűleg kevesebbet visznek haza családjuknak.

Az MSZP jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartja az új Munka törvénykönyvét, munkajogi alapokmányunknak ugyanis a munkavállalók érdekeit kellene védeni, és nem a munkáltatókat kiszolgálnia.

A szocialista párt a továbbiakban is mindent megtesz a rossz és egyoldalú szabályozás megváltoztatásáért, hatalomra kerülése esetén – a jelenlegi kormányzati látszategyeztetések helyett az egykori OÉT mintájára szervezett társadalmi vita után – az első intézkedései között szerepelne a dolgozókat védő jogok megerősítése és a szakszervezeti jogosítványok Munka törvénykönyve általi visszaadása.

Gúr Nándor,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke,
az MSZP alelnöke