mszp.hu | Belföld
2021. február 24. 13:22

Konzultációt indít az MSZP az EU-s pénzekről: az emberek nem stadionokat, hanem egészségügyet akarnak!

Konzultációt indít az MSZP az EU-s pénzekről: az emberek nem stadionokat, hanem egészségügyet akarnak!
A párt egyik legfontosabb uniós küldetése, hogy a rendelkezésre álló források kapcsán a magyar emberek érdekeit képviselje.

A szabotáló kormány helyett az MSZP által kezdeményezett konzultáció eredményét fogják eljuttatni Brüsszelnek – erről beszélt dr. Szakács László, az MSZP, és Varga Zoltán, a DK képviselője szerda reggel az ATV Start című műsorában.

„Az EU-s Helyreállítási Alapból most 5800 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásról és még plusz egy 10 milliárd eurós hitelről van szó, amit felvesz a kormány: ezt kellene társadalmi vitára bocsátania, nem a nemzeti konzultációt. Itt valós konzultáció kéne, le kellene ülni az önkormányzatokkal, regionális szervekkel, hatóságokkal, civil szervezetekkel, hogy milyen fejlesztéseket szeretnének. (…) Mi azt gondoljuk, azért dugták el ezt a hírt is az emberek elől, mert ezt a pénzt is magukra akarják költeni” – fejtette ki Szakács László az MSZP kezdeményezésének indokát.

„Az eddig érkezett pénzek java része oda került, ahová nem szabadott volna: az oligarchákhoz, az Orbán-közeli vállalkozókhoz, sőt, még egyenesen Orbán családjához is. Éppen azok nem kaptak, akiket illetett volna, például az önkormányzatok vagy a nehéz helyzetbe kerülő családok” – tette hozzá Varga Zoltán.

4„Ezt a konzultációt kötelező lenne lefuttatni, hiszen a tapasztalat az, hogy például az egészségügyre adnak pénzt, aztán stadion lesz belőle, éppen ezért folytatjuk le mi a konzultációt, aminek eredményét eljuttatjuk az EU-nak, hogy lássák, hogy a valódi konzultációban mi van benne” – jelentette be Szakács.

„Ezeknek a fejlesztéseknek az a lényege, hogy minél több munkahelyet meg lehessen őrizni és minél több embernek a munkavégzéshez és a közszolgáltatásokhoz való hozzáférése könnyebbé váljon” – emelte ki az EU-s célokat a szocialista politikus.

Elmondta, közel 200.000 munka nélkül maradt ember és családjaik most már semmiféle segítséget nem kapnak, illetve a mikrovállalkozások sem jutnak megfelelő segítséghez. „A mikrovállalkozások 10 millió forintos hitelt kapnak, Mészáros Lőrinc pedig nagyjából 20 milliárdos vissza nem térítendő támogatást. Mi azt mondjuk, hogy minden mikro- és középvállalkozás kapja meg azt a támogatást, amit Mészáros, hiszen még neki sem kívánjuk, hogy azt kapja, mint a kis- és középvállalkozások.”

A bajba jutott munkavállalók közé tartoznak az egészségügyi dolgozók is – mutatott rá Varga. „Sokan most szembesülnek majd azzal, hogy minden kormányzati ígéret ellenére még annál is kevesebbet fognak keresni, mint amennyit eddig kerestek” – jegyezte meg a DK képviselője, aki szerint félő, sokan felállnak majd és külföldre mennek majd ezek után.

„A most aláírandó új szerződésben csak az alapbér van benne, sokkal alacsonyabb bérért tudják ellátni majd az ügyeletet az orvosok az ügyeletért kiadott pihenőidőt pedig levonják a bérükből: ez senkinek nincs rendben” – mondta Szakács László.

Aláhúzta, a kormány megint úgy költött, hogy nem azt tette, amit ígért, és ez igaz most Orbán legújabb ötletére is, hogy kétmilliárdot verjen el vészhelyzetben egy luxus stadion-alagút megépítésére, ami jól illusztrálja, hogy a jelenlegi kormány nem az emberek érdekeit követi.

„Ez megint olyan sok pénz, amiből meg lehetne venni például rengeteg vakcinát. Az általuk mondott magyarázatokból egyetlen egy sem áll meg, hiszen nem igaz, hogy tízezrek elől kell ott kivinni egy embert, nyilvánvaló, hogy most is ki lehet vinni a védett személyeket a VIP-páholyból. Tényleg most van erre szükség?” – tette fel végezetül a kérdést az MSZP országgyűlési képviselője.