mszp.hu | Belföld
2022. február 10. 18:44

Konzultációt indít Zugló Önkormányzata a Bosnyák térre tervezett új Városközpontról

Konzultációt indít Zugló Önkormányzata a Bosnyák térre tervezett új Városközpontról
Több éve tartó tervezés után ősszel mutatta be Zugló Önkormányzata a kerület lakosainak az új Városközpont koncepcióterveit.

Eszerint a Bosnyák téren kialakítják Zugló új, multifunkcionális főterét, ahol rendezvényeket, kulturális eseményeket és vásárokat is lehet majd tartani és itt épül meg az az épületegyüttes, amely magában foglalja a korszerű, de a hagyományos „Bosi” hangulatát őrző piacot, az új szakrendelőt és az önkormányzatot.

 Az elmúlt hónapokban folyamatosan zajlott a Városközponttal kapcsolatos tájékoztatás, egyeztetés, fórumok a lakossággal. Most pedig azért indítottak kampányt, mert a tervekről szeretnék még több zuglói véleményét megismerni.

“Konzultációt indítottunk, amelynek során egy kérdőívet juttattunk el a kerület valamennyi háztartásába a Zuglói Lapok februári számában” - mondta el Horváth Csaba. Zugló polgármestere azt is hozzátette, hogy arra is gondoltak, ha esetleg valaki nem találja a postaládájában a kérdőívet: “A kampány ideje alatt, február 10. és 20. között hétfőtől szombatig 9-től 11.00-ig a Bosnyák téri piacnál, valamint az Örs vezér terei szakrendelőnél felállított standunknál az Önkormányzat munkatársai ezt pótolni tudják. A kérdőívet pedig visszaküldhetik ingyenesen postán a hozzá mellékelt borítékban, vagy a kerület szerte kihelyezett szavazatgyűjtő dobozokba is bedobhatják.”

A teljes listát arról, hogy hol találnak gyűjtőládát, amibe bedobhatják a kitöltött ívet, megtalálják a zuglo.hu/varoskozpont oldalon. Ezen a weboldalon online is kitölthetik 2 perc alatt a kérdőívet és egy gombnyomással vissza is küldhetik.

 Minderre azért van szükség, mert az új városközpont az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb fejlesztése Zugló Önkormányzata számára.

Zugló központjának hiánya sok évtizedes probléma. A szolgáltatások szétszórtan és nem a legjobb minőségben elérhetők a kerületben. Mindegyik megújításra szorul. A jelenlegi zuglói városvezetés és várospolitika mindemellett egyetért azzal az egyre jobban terjedő nézettel, hogy a XXI. századi modern várossal szembeni legfontosabb elvárás a kompakt város, vagy ahogy Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo nevezi, “15 perces város”. Ez azt jelenti, hogy lakjon az ember akár a peremkerületekben is, 10-15 perc alatt gyalog, biciklivel vagy közösségi közlekedéssel elérhető kell, legyen bármi, ami a mindennapi élethez szükséges, munkahely, iskola, bolt, orvosi rendelő vagy bármilyen ügyintézéshez szükséges létesítmény, lehetőleg egy helyen. Ezzel lehet minimalizálni az utazásból, vagyis autózásból származó zsúfoltság, légszennyezés, és egyéb kellemetlenségek hatását.

A Bosnyák térre elképzelt új Városközpont éppen ennek a XXI. századi elvárásnak felel meg. Az új zuglói városközpont egész Budapesten az egyik legelőremutatóbb fejlesztés.

Zugló Önkormányzata, 2022. 02. 10.

Kapcsolódó dokumentumok

2022_02_10_ZugloVaroskozpont_fejleszesi_terv.pdf ( 1.27 MB )

Kapcsolódó párttagok