2012. augusztus 02. 11:02

Korábban nem látott mértékű szegénység van Heves megye egyes térségeiben

Heves megyét, a megyei lakosságot negatívan érintő, romló tendenciákról tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Egerben Korózs Lajos, az MSZP Országos Elnökségének tagja és dr. Sós Tamás országgyűlési képviselő, megyei elnök.

Mint elhangzott, Heves megye több térségében is 15 százalékkal emelkedett a munkanélküliség az utóbbi egy év alatt. Vannak olyan kistérségek – így a hevesi, vagy pétervásárai -, ahol a 20 százalékot közelíti a munkanélküliség. A foglalkoztatottság ebből következően is, elmarad az országos átlagtól, a lakosság csupán 46 százaléka dolgozik.

Heves megyét leginkább az építőipar visszaesése érinti negatívan, mivel ez az az ágazat, amely a legtöbb munkaerőt „szippantaná fel”, ám a tavalyi év hasonló időszakához képest 21 százalékos visszaesés mutatkozik ezen a területen is. A nettó keresetek is messze elmaradnak az országos szinttől, mintegy 22 százalékkal kapnak kevesebb pénzt kézhez a Heves megyei munkavállalók – részletezte dr. Sós Tamás.

Korózs Lajos hozzátette, ma Magyarországon a kisgyermekes családok, valamint a kismamák járnak a legrosszabbul.

A társadalom 49 százalékában nincs gyermek, a maradék 51 százalékból több, mint 20-at tesznek ki az egy gyermekesek, és a 20 százalékot sem érik el a kétgyermekesek. Az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszerrel a tavalyi évben csupán a három, vagy többgyermekes gazdag családok jártak jól, azonban idén már az ő juttatásuk is csökkent. Látszik tehát, hogy a gazdag gyerek többet ér Orbán Viktornak, mint a szegény – folytatta az MSZP elnökségi tagja.

A két szocialista politikus beszélt még arról, hogy egy új szegénység is kialakult az országban: ők azok a családok, akiknek három hónapot meghaladó lakáshitel tartozásuk van, és képtelenek fizetni a törlesztő részletet. Az ilyen körülmények között élő családok száma eléri a 100 ezret. A kismamák zsebéből pedig – akik GYED-en vannak – 8-10 ezre forintot vesz ki a kormány. A beígért központi költségvetésből igényelhető kompenzációt pedig csupán 19 ezer kismama tudta igénybe venni a 80 ezerből.

Az MSZP igazságos, progresszív személyi jövedelemadó bevezetését és a társadalmi védelmi rendszerek megerősítését tartja megoldásnak, amelyek egy kormányt leváltó program elemei kellenek, hogy legyenek a jövőben.