Belföld | ösztöndíj kórházak Kiskunfélegyháza
2012. október 15. 10:54

Kórház eladósítva, ösztöndíjak befagyasztva

 A városi kórház adósság-állományának növekedése, illetve a Bursa Hungarica ösztöndíjak helyzete volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, melyet ma (október 12-én) tartott Dr. Garai István Levente országgyűlési képviselő és Eszik Bence, az MSZP Kiskunfélegyháza elnökségi tagja, a SOCIETAS – Baloldali Ifjúsági Mozgalom Bács-Kiskun megyei elnöke az MSZP helyi székházában.

 

Dr. Garai István elmondta, az elmúlt két évben több mint kétszeresére emelkedett a városi kórház adósságállománya, vagyis 2010. december 31-én 328 millió forint volt, 2012. június 30-ra 711,9 millió forintra emelkedett. A plusz 400 milliós adósság okára Garai a szaktárcától várja a választ. A szocialista országgyűlési képviselő mindezen túl beszélt az új gyógyszer támogatási rendszerről, az egészségügyi dolgozók bérének csökkenéséről.

Eszik Bence a Fidesz által tizenegy esztendeje (a Pokorni Zoltán vezette Fideszes oktatási kormányzat által bevezetett) működő Bursa Hungarica ösztöndíjról beszélt. Elmondta, elfogadhatatlan a jól működő rendszer leépítése. Indoklásként hozta fel, hogy a napokban ugyanis kiderült, hogy Hoffmann Rózsa csapata két hónapja „ül” a Bursa Hungarica előkészítő anyagain és az állami „önrészen”. Mindezt azzal indokolták, hogy a pályázat feladatkörei ez idő alatt a Wekerle Sándor Alapkezelőéből a Nemzeti Erőforrás Támogatáskezelő kezébe kerültek. Az október 4-én postázott leveleikben arra kérik az önkormányzatokat, hogy október 15-ig írják ki a pályázatokat. Ez azonban lehetetlen, hisz ezekről nekik testületi-üléseken kell dönteniük, ilyeneket pedig csak havonta egyszer tartanak. Ráadásul a pénzügyi döntések sok helyen csak két hetes előkészítés után kerülhetnek a képviselők elé.

A helyzetet tovább súlyosbítja az, hogy a kormány kijelentette: az október 15-i határidőn már nem tud változtatni, és hogy kéri az önkormányzatokat, éljenek a méltányossági kérelem lehetőségével ez év október 25-ig. Több forrás által megerősíteni látszik, hogy a minisztérium nem különítette el, s még valószínűbb, nem is fogja a kérdéses összeget. Ezért húzza-halasztja a határidőket – jelentette ki Eszik Bence.

Forrás: Félegyházi Közlöny