ÉszakOnline
2012. március 03. 10:37

Kórházi ágyaktól búcsúzik Borsod?

Az MSZP úgy tudja, Borsod három kórházában aktív ágyakat szüntetnének meg. A kormány megint a rászorultakat ütné.

Galádság, amit a jelenlegi kormányzat az egészségügyben művel. Nemcsak magával az ágazattal, hanem főleg az emberekkel, elsősorban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei betegekkel szemben. Mindezt Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnöke jelentette ki pénteken, Miskolcon. A szocialista politikus Lukács Andrással, az MSZP megyei önkormányzati frakciójának vezetőjével tartott tájékoztatót azzal kapcsolatban, hogy a hírek szerint májusban 16 városi egészségügyi intézmény kerül állami fenntartásba úgy, hogy ezekben a kórházakban részben, vagy egészben megszüntetik az aktív kórházi ágyakat. Ebből a 16 intézményből három is Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen működik.

Az országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy sajtóinformációk szerint az edelényi, a kazincbarcikai és a miskolci kórház is állami fenntartású lesz. Ez nemcsak azért baj, mert egy államosított intézményrendszerben sohasem a helyi érdekek, hanem a központi költségvetés által diktált fiskális szempontok az irányadók, hanem azért is, mert a hírek arról szólnak: az intézményekben vagy csökkentik, vagy megszüntetik az aktív kórházi ágyakat. Vagyis adott esetben nem lesz sebészet, nem lesz szülészet, nem lesz szemészet. Pontosan ott, ahol a legrászorultabbak az emberek, ahol prevencióra, a kialakult betegségek gyógykezelésére az ismert gazdasági okok miatt a legkevesebb pénz jut. „A kormány, csakúgy, mint a munka világában, az egészségügyben is pont a legrászorultabbaknak fordít hátat. Az említett 16 kórház 20 százaléka borsodi, de az összes többi is mind vidéki. Fővárosi kórház egy sem található a kijelöltek között" – jelentette ki Gúr Nándor.

Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz 2009-ben, a 300 forintos vizitdíj eltörlése érdekében, képes volt még népszavazást is kierőszakolni, kormányra jutva viszont folyamatosan vonja ki a forrásokat az ágazatból. A gyógyszerkasszát például már eddig is 100 milliárd forinttal kurtította meg, s ennek a megszorításnak még koránt sincs vége. Mindennek az árát természetesen azokkal fizetteti meg, akik amúgy is sokat költenek gyógyszerekre: a betegekkel. Példaként hozta még fel az egészségügyi dolgozók bérrendezésének elmaradását, de azt is, hogy az adójóváírás megszüntetése miatt a kiskeresetű ápolók, rezidensek többsége a tavalyihoz képest ma már 5, 10, 15 ezer forinttal kevesebbet visz haza havonta. „Becsapták az embereket, hazugságokkal elhitették velük, hogy a Fidesz kormányzása alatt minden jó lesz. Ma már mindenki látja, hogy nem ez történik" – jelentette ki.

Lukács András arról beszélt, hogy néhány hónappal ezelőtt, a megyei önkormányzat akkor még létező egészségügyi bizottságának egyik ülésén éppen az elsősorban tüdőbetegeket ellátó edelényi kórház tervezett fejlesztéséről beszélt a megyei fideszes vezetés. Akkor arról volt szó, hogy növelni kell az aktív kórházi ágyak számát, a korábban megszüntetett belgyógyászati részleget pedig vissza kell állítani. Néhány héttel később gyökeresen megváltozott a megyei fideszesek álláspontja ebben a kérdésben, ma pedig azt látni, hogy az edelényi kórház is azok között az intézmények között szerepel, ahol ágyszámcsökkentés várható.

A megyei frakcióvezető a társadalmi és szakmai egyeztetések hiányát is kifogásolta egy-egy döntés meghozatala előtt. Felhozta például a február 28-i felháborító esetet. Aznap – minden előzetes bejelentés és magyarázat nélkül – 17 óra 16 perckor megjelent a Magyar Közlönyben mintegy 3282 oldalnyi egészségügyi jogszabály. Három miniszteri rendeletet hirdettek ki, 44 perc múlva pedig, 18 órakor hatályba is léptek a közfinanszírozott egészségügyi intézményrendszer működését alapvetően befolyásoló jogszabályok. Mindezt úgy, sem a szakmát, sem a parlamenti szakbizottságot nem kérdezték meg a jogszabály-tervezetekről, de még tárcaközi egyeztetéseket sem folytattak ezekben az ügyekben.