2012. április 24. 13:52

Kórházi reformok források nélkül = veszélyben a nemzet egészsége

Itt akár meg is állhatnánk, hiszen ezzel szinte mindent elmondtunk az Orbán-kormány egészségpolitikájáról és ezzel összefüggésben a nemzetpolitikájáról, de azért érdemes áttekinteni a részleteket.

A kórházak államosítása majd centralizációja kapcsán már mindenki tudja, hogy számos szolgáltatás eléréséért sokkal többet kell utaznia, mint eddig, így - figyelembe véve az aranyárban mért üzemanyagot és a ritkuló, vagy egyes helyeken megszűnő közösségi közlekedést - egyre drágább és nehezebb feladat lesz a polgárok számára eljutni egy kórházba.

Bár dicséretes, hogy végre a Fidesz is igyekszik javítani az egészségügyi dolgozók helyzetét, de fedezet nincs rá a költségvetésben, tehát ez megint csak egy újabb hazugságnak tűnik. Márpedig egyre kevesebben hisznek az Orbán-kormány kijelentéseinek, annyiszor voltak kénytelenek csalódni, így az egészségügyi dolgozók elvándorlásának megállítása még nincs megoldva. Viszont szakemberek nélkül nincs egészségügy.

Sőt, ott tartunk, hogy a kórházak jelezték, még a kötelező fizetésemeléshez szükséges forrásokat sem kapták meg.

Ezen felül a legnagyobb hazai gyógyszer-nagykereskedő, a Hungaropharma azokba a kórházakba nem szállít gyógyszert, amelyek nem rendezik adósságaikat. Csak akkor kaphatnak gyógyszert az adósok - nagy vonalakban a kórházak zöme -, ha előre fizetnek, vagy életmentő készítményre van szükségük. Márpedig egyetlen kórházra sincs kiírva, hogy melyik van eladósodva, így a beteg hiába utazik akár száz kilométert egy szolgáltatásért, ha ott nem kap ellátást gyógyszerhiányra hivatkozva.

Különösen abszurd, hogy a kórházakat arra ösztönzi az állam, hogy ne gazdálkodjon takarékosan, mert ha véletlenül ügyesen spórol egy kórház, attól elvonják a "felesleges" megtakarítást, összességében közel 10 milliárd forint értékben.

Az egész irreális, őrült, logikátlan és nemzetromboló úgy gazdasági, mint erkölcsi értelemben.

A most meghirdetett új konvergenciaprogram szerint pedig további drasztikus kurtításokat akar bevezetni a gyógyszerkasszában az Orbán-kormány, bár már a korábbi is drámai hatású volt.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy nevezze meg a költségvetésben azt a forrást, amiből fedezik az egészségügy reformját, az egészségügyi dolgozók bérnövekedését, és közöljék végre a lakossággal, miként akarják garantálni a szolgáltatások színvonalának legalább stagnálását! Ugyanis ami most történik, az drámai minőségromlást eredményez majd az egészségügyben és köszönő viszonyban sincs a hangzatos, ám a realitásokat teljesen nélkülöző orbáni tervekkel.

Tukacs István,
az Egészségügyi bizottság tagja,
országgyűlési képviselő