Népszava
2012. március 24. 10:11

Kórházukért demonstráltak az egészségügyi dolgozók

Orvosok és szakdolgozók, betegek és civilek, valamint a fővárosi MSZP demonstrált tegnap este az újpesti Károlyi Sándor Kórház tervezett megcsonkítása ellen.

A tavalyig fővárosi önkormányzati tulajdonú Károlyi kórház államosítását követően ugyanis kiderült, a kormány az intézmény neurológiai és a traumatológiai osztályát bezárásra ítélte, a belgyógyászati, a sebészeti és a központi intenzív osztályok jelentős mértékű ágyszámcsökkentését rendelte el. Az érintett osztályok nélkülözhetetlen szerepet játszanak Budapest és az Észak-Közép magyarországi régió baleseti sérült ellátásában.

A szocialisták szerint az átalakítással veszélybe kerül a baleseti osztály ellátási körzetébe tartozó 450 ezer ember, évente több mint 4000 fekvőbeteg és 20 ezer sérült biztonságos ellátása. Az MSZP felháborítónak tartja mindezt, szerintük ráadásul mindezért az újpesti fideszes parlamenti képviselőket személyes felelősség terheli. "Két éve az országot fideszes kormány vezeti, két éve Újpest parlamenti képviselője a fideszes Wintermantel Zsolt és Hollósi Antal, utóbbi egyébként a Károlyi kórház orvos-igazgatója is. A kórházról való döntés ezért kizárólag a Fidesz és az ő felelősségük" - írták. Az MSZP felszólította a két kormánypárti politikust: lépjenek fel az újpestiek érdekében, írják alá ők is azt a tiltakozó petíciót, melyet a kórházi dolgozók indítottak útjára, és melyet már több mint ezren aláírtak.

Háziorvosi sztrájk jöhet

Sztrájkolnának a háziorvosok, ha nem kapnak fizetésemelést vagy nagyobb finanszírozást. A tervezett egészségügyi béremelések ugyanis nem érintik sem a háziorvosokat és asszisztenseiket, sem pedig a védőnőket és az otthonápolásban dolgozókat. A FAKOOSZ - Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége az egészségügyi államtitkársággal tárgyalna a kérdésről, ám amennyiben április közepéig nem lesz előrelépés, nem tartják kizártnak a sztrájkot sem.