mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 08. 10:21

Korlátokat kell állítani a száguldozás, és a felelőtlen vezetők elé

Korlátokat kell állítani a száguldozás, és a felelőtlen vezetők elé
Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója a törvényjavaslatban külön jogosítvány megszerzését javasolja az extrém teljesítményű autók esetében, a 400 lóerő feletti járművek esetében speciális tanfolyamra, és pszichológiai alkalmassági vizsgára is szükség lenne – erről beszélt a pártigazgató a csütörtöki Egyenes Beszédben.

Két héttel ezelőtt Molnár Zsolt Btk-módosítást javasolt, annak érdekében, hogy elkerülhetők vagy legalább csökkenthetők legyenek a száguldozók által okozott balesetek. Most ehhez kapcsolódóan nyújt be törvényjavaslatot is.

A Molnár Zsolt által felkeresett szakértők szerint a 400 lóerő feletti járművek már „önálló életet képesek élni”, rutin, gyakorlat és pszichológiai alkalmasság is szükséges ahhoz, hogy uralni lehessen ezeket a járműveket. Óriási kockázat ezeket vezetni, ezért azt gondoljuk, hogy valamilyen speciális engedélyhez kell kötni, aminek legyen például olyan feltétele, hogy 5 évig közlekedési bűncselekmény mentesen vezessen valaki, vagy legyen olyan közlekedési rutinja és vizsgája, ami erre jogosítja. És természetesen egy komoly pszichológiai alkalmasság, hiszen ezekkel az autókkal fokozottan nagy károkat lehet okozni. „Nem állítom, hogy kisebb teljesítményű autókkal nem lehet nagy balesetet okozni, de ezekkel az autókkal ez fokozott kockázat.”

Korlátokat kell állítani a száguldozás, és a felelőtlen vezetők elé – mondta Molnár Zsolt, aki szerint a javaslata egy észszerű korlát lenne. Felhívta a figyelmet arra, hogy több országban már hoztak ilyen korlátozásra szabályt.

Molnár Zsolt utánajárt, ezek az autók versenypályára készültek, de van utcai közlekedésre való verziójuk, aki ilyen autót akar vezetni, az szigorú feltételekkel tehesse meg azt. Itt nem arról van szó, hogy valaki gyorshajtást követ el, hanem, hogy a másik autóban, vagy gyalogosan közlekedő, akit veszélybe sodor hazaér-e a munkából, a családjához.

A biztonságosabb közlekedés érdekében Molnár Zsolt több törvényjavaslatot beadott már, és fog is a jövőben. Ezek közül volt amit elfogadott a Parlament, volt ahol kritikával éltek, és van, amiről hallgatnak. „Élek a gyanúperrel, hogy a kormánypártok készülnek valamilyen akcióra”, hiszen a jobboldali sajtóban is hangsúlyos szerepet kapnak a gyorsulási versenyek, száguldozók okozta balesetek. Valószínűsíthető, hogy sajátjukként jelentik majd be a törvénymódosítást, de a pártigazgató szívesen átengedi az ezzel járó dicsőséget, csak ne haljanak meg ennyien a magyar utakon.

„Van egy álmom, hogy le lehet úgy jutni a Balatonra, hogy nincs oltári dugó, nem kell rettegni ámokfutóktól, akik leszorítják a családapákat, akik mennek le üdülni, és természetesen olyan Balatonhoz fognak leérni, ahol szabadstrandok vannak, és korlátozás mentesen be lehet jutni a Balatonba” - mondta Molnár Zsolt, aki szerint az ilyen célok elérésért érdemes politizálni.

 

Kapcsolódó párttagok