mszp.hu | Belföld
2022. július 24. 18:07

Kormány ekkora mértékű gázáremelést még nem szabadított rá a magyar családokra, mint amit az Orbán-kormány tesz most!

Kormány ekkora mértékű gázáremelést még nem szabadított rá a magyar családokra, mint amit az Orbán-kormány tesz most!
Az alábbi ábra azt mutatja meg, hogy mennyi volt a földgáz fogyasztói átlagára a KSH szerint az elmúlt időszakban, és hogyan alakul 1 m3 földgáz átlagára meghatározott éves fogyasztási mértékek esetén.

Egy évi 2000 m3 földgázt (havi 167 m3) fogyasztó háztartás esetében az Orbán-kormány 90%-os áremelést, egy 2500 köbmétert fogyasztó háztartásnál közel 200 %-os áremelést vezetett be, egy 3000 m3-t fogyasztó háztartásnál pedig majdnem négyszeresére emelte a földgáz árát!

Azt ígérték, nem fognak hozzányúlni a lakossági árakhoz. A korábbi bejelentéseik alapján NINCS SZÜKSÉG LAKOSSÁGI GÁZÁREMELÉSRE! (Ahogyan áramáremelésre sem, hiszen Paks 12 forintos áramából bőven ki lehetne elégíteni a lakossági igényeket.)

Szijjártó Péter azt mondta: az új, Gazprommal kötött hosszú távú szerződés biztosítja, hogy a világpiaci ármozgásoktól függetlenül a magyar fogyasztók számára a gáz ára ne növekedjen.

Orbán Viktor ugyanerről azt mondta, hogy annak árazása kedvezőbb, mint a korábbi hosszú távú szerződésé volt.

A szerződés alapján évente 4,5 milliárd m3 gázt vásárolhatunk, ami messze lefedi a lakossági fogyasztás 3,5 milliárd köbméteres mértékét, ráadásul ebbe évente 400-500 millió köbméter földgáz hazai termelésből kerül bele 30-31 forintos köbméterenkénti áron.

A korábbi időszakban tartható volt a KSH szerinti lakossági 101 Ft/m3-es átlagár, ehhez képest most brutális áremelést és megszorítást jelentett be a kormány. Olyat, amekkorára még nem volt példa!

Vagy korábban hazudtak a hatalmuk megtartása érdekében, vagy most hazudnak az áremelés szükségességéről az oligarcháik érdekében! Elfogadhatatlan, bármelyik is a valóság!

A rezsiemelés leginkább a családi házakban élőket, különösen az energetikailag elavult Kádár-kockában lakókat fogja brutálisan érinteni.

Különösen úgy, hogy az elmúlt 12 évben szinte semmit nem tettek a lakóépületek, családi házak, Kádár-kockák, panellakások, régi társasházak energetikai korszerűsítésének javítása érdekében. Sőt, az erre a célra szánt uniós támogatásokat másra költötték.

Az Orbán-kormány hazugságai mélyíteni fogják a megélhetési válságot! Brutális, érzéketlen és elfogadhatatlan!

Kapcsolódó párttagok