mszp.hu | Belföld | Energetika
2019. április 04. 19:07

Kormányépületek helyett korszerű lakásokra kellene költeni az uniós pénzeket

Tüttő Kata energiaszegénység csökkentő javaslatait csont nélkül fogadta el a brüsszeli szakbizottság. Az uniós pénzeket a rászorulóknak juttatná az MSZP önkormányzati képviselője, hogy lakásaikat felújíthassák, és minél több zöld energiát használjanak.

Egyhangú szavazással támogatta Tüttő Kata, az MSZP XII. kerületi önkormányzati képviselője  energiaszegénység csökkentéséről szóló előterjesztését az Európai Unió Régió Bizottságának Környezetvédelmi és Energetikai Szakbizottsága. Az EU Régió Bizottsága az a testület, amely az Európai Parlament elé kerülő helyi ügyekről szóló javaslatait előkészíti. Itt lehet közzétenni például innovatív megoldásokat, amelyek az uniós szabályozásokra is hatással lehetnek. Célja, hogy megjelenítse az önkormányzatok szempontjait a brüsszeli döntéshozók számára, tagjai kizárólag önkormányzati képviselők, polgármesterek.

Évente több mint 50 millió európainak okoz gondot a téli hónapokban a lakás melegen tartasa, vagy nyáron a megfelelő hűtése. A korszerűtlen lakások, az alacsony jövedelmi viszonyok és a dráguló energiaárak miatt egyszerre van jelen a pazarlás és az energiához való hozzáférés szűkülése. Tüttő Kata előterjesztése az önkormányzatok szerepét vizsgálta az európai energiaszegénység csökkentésében. Ennek a lényege, hogy a lakásállomány energiahatékony felújítása, korszerű szigetelése, fűtésrendszere nélkül nem tudnak megvalósulni az egyébként ambiciózus európai energetikai és klímaváltozást enyhítő célok. Így a szén-dioxid kibocsátás csökkentése, az energiahatékonyság növelése, a megújuló energiák részarányanak növelése. 

Az MSZP hegyvidéki képviselője a szavazást követően azt hangsúlyozta, az energiaszegénység nem szociális probléma, nem lehet elintézni azzal, ahogy a magyar kormány teszi, szociális tűzifa programmal. “Azt szeretnénk elérni, legyen európai uniós pénz, amit a tagállamok csak erre használhatnak: a meglévő lakásállomány energiahatékony felújítására, szociális bérlakások építésére és a helyi megújuló energiatermelés támogatására” - fogalmazott Tüttő Kata. Hozzátette, elfogadhatatlan az a dilemma, amikor egy családnak a között kell választania, hogy fűtésre vagy étkezésre költsön.
 
A szakbizottság ülésén Tüttő Kata meghívott előadója Jávor Benedek volt. A PM európai parlamenti képviselője azt tette szóvá, hogy az Európai Unió hiába biztosít forrásokat az épületek felújításához, korszerűsítéshez, ha azt Magyarországon a kormány saját épületeinek felújítására fordítja. “Azért küzdünk, hogy az energiaszegénységben élő több tízezer hazai család hozzájusson a támogatáshoz, ne kelljen többet ezzel a gonddal szembenéznie” - mondta Jávor Benedek.

Kapcsolódó párttagok