Kormányváltás a királynék városában

„Rendhagyó ez a mai nap. Nem azért, mert hazajöttem, hanem azért, mert ma van a feleségem születésnapja.”A hitvesét a színpadról köszöntő Mesterházy Attila szűkebb hazájában, Veszprémben is hatásos pillanatokat, időnként megható jeleneteket produkált.

Mindenhol jó, de legjobb otthon. Több mint 70 településen járt Mesterházy Attila március eleje óta, és túlzás nélkül állítható, hogy néhány tucat fizetett (bocsánat: fideszes) tüntetőtől eltekintve mindenhol szertettel várták. Azt sem túlzás kijelenteni, hogy olyan baráti fogadtatásban, mint az otthonául szolgáló Veszprémben, sehol nem részesült.

Többen idő előtt, még a miniszterelnök-jelölt beszéde alatt távoztak szerda este a veszprémi Központi Művelődési Házból. Ez azonban csak egy jele volt annak, hogy Mesterházy Attilát sokan szeretik ebben a városban, és hogy egyre többen akarnak részt venni a kormányváltásban. „Sajnálom, hogy nem tudtunk mindenkit leültetni” – az MSZP elnöke maga adta meg a magyarázatot az idő előtti távozásokra.

Az országjáró roadshow-ja utolsó nagyobb vidéki állomására a feleségével, Mesterházy Szilviával érkező miniszterelnök-jelöltet ugyanis több száz piros sál, és még több kormányváltásban bízó támogatója várta. Meg persze kormányváltó erők Veszprém megyei jelöltjei: Pál Béla, Horváth József és Gőgös Zoltán.

„Tudom, hogy néz ki egy kasza”

Ha Gőgös Zoltánt pusztán a 4-es számú (Pápa központú) választókerület jelöltjeként mutatta volna be Hartmann Ferenc városi elnök, akár ne is tette volna. Ez ugyanis teljesen felesleges lett volna egy olyan jelölt esetében, aki annyit dolgozott, annyit járta a vidéket, mint a Zoli. Ki ne tudná, hogy elévülhetetlen érdemei vannak a Fidesz egyik legnagyobb gazembersége, a földmutyi a felgöngyölítésében?

„Tudom, hogy néz ki egy kasza, de mivel már 16 évesen légkondis kombájnnal arattam téeszben, nem szeretném, ha megint kaszával kellene csinálni” – reagált a Városi Művelődési Központ színpadáról Gőgös Zoli a kormányváltás ellen az épület előtt tüntetők egyikére, aki nagyon el lehetett tévedve, vagy nem szóltak neki, hogy az effajta beszólásait inkább Budai Gyulának tartogassa.

„Mit ajánlunk mi?”

„Kis túlzással egy kétkeresős családnál egy harmadik fizetést” – mondta a kormányváló erők nettó 100 ezer forintos ígéretére utalva. Két embernél ugyanis a nettó 100 ezer forintos minimálbér 60 ezer forint pluszfizetést jelent havonta. Ez az ígéret áll szemben azzal a néhány száz forinttal, amit a Fidesz a rezsicsökkentéssel kínál. Ezt kell mindenkinek megérteni. Meg azt, hogy olyanokat akarnak lejáratni, mint például Gőgös Zoli. „32 éve ugyanaz a feleségem és ugyanabban a házban élek, amit ’87-ben felépítettem.” Neki ezek ne magyarázzanak a tisztességről – mondta.

Tiszta szívvel, tiszta kézzel

és Attila vezetésével képesek lehetünk arra, hogy eltakarítsuk azt a sok mocskot, amit például a földmutyival hozott ránk a Fidesz, de ehhez el kell menni választani vasárnap – foglalható össze Gőgös Zoltán zárszava.

Nyert a városban már kétszer, egyszer Navracsics Tibort is megverte Pál Béla, akinek a veszprémiek nem csak a 7000 nyertes veszprémi panelpályázatot vagy a megyei könyvtárt, de például a Balaton körüli kerékpárutat is köszönheti az itt élők, sőt az ország.

Jöjjön a Mesterházy-kormány!

Pál Béla első mondata a köszöneté, a második a tájékoztatásé volt: a helyi sajtó hamis állításával ellentétben kihívta vitázni ellenfelét, Navracsics Tibort, aki azonban nem válaszolt a kihívásra. „De nem csak velem nem áll szóba, Önökkel sem” – jelentette ki. A Fidesz folytatjuk-programjáról azt mondta, ennél „a mienk bevezetője is hosszabb, hiszen úgy szól: nem szeretnénk, ha folytatnátok”.

Például a hazudozást arról, hogy Magyarország jobban teljesít, miközben tízből nyolc ember rosszabbul él, mint négy éve. Pál Béla ezért így fejezte be: „Hagyja abba a kormányzást a Fidesz és jöjjön a Mesterházy-kormány, hogy mindenki esélyt kaphasson egy igazságosabb, szabadabb és biztonságosabb életre!”

Mesterházy Attila egy csokor virággal köszöntötte a születésnapját ünneplő Mesterházy Szilviát, a közönség pedig nem tudta, hogy figyelmes férjként, odaadó családapaként, vagy Magyarország következő kormányfőjeként tapsolja ezért a gesztusért. A továbbiakban aztán ilyen dilemma elé már nem állította hallgatóságát a kormányváltó erők miniszterelnök-jelöltje, hiszen a még hivatalban lévő Orbán-kormány elmúlt négy évét keményen bírálva, a baloldali alternatívát világosan vázolva tette világossá a vasárnapi választás tétjét.

Ez pedig a következő: továbbra is a mostani szabadság- és szegényellenes mutyivilágban, vagy egy igazságosabb, szabadabb biztonságosabb és félelemtől mentesebb Magyarországon élhetünk-e április hatodika után.