Kormányváltás, Békésen

Szerdán a pofátlan földmutyival, a krónikus munkanélküliséggel és a rémisztően rossz utakkal egyaránt sújtott Békés megyébe ért Mesterházy Attila kormányváltó roadshow-ja.

Orosháza


Olyan messzire még sehol nem szorultak az országot járó Mesterházy Attilától a fideszes tüntetők, mint Orosháza központjában szerdán, ahol nem csak egy világ, hanem egy forgalmas út is elválasztotta a kormánypártiakat a kormányváltóktól. Igaz, olyan hangosak sem voltak még sehol a magukat civilnek mondó, ám később a helyi Fidesz-irodába távozó ellendrukkerek, mint a békési városban.

Kiabáltak mindent, ami eszükbe jutott, de valószínűleg nem a város harmadosztályú futballcsapatának fanatikusai közül kerültek ki, mert jobbára összevissza skandáltak. A délben érkező Mesterházy Attilát azonban éppúgy nem zavarták a zavart fejű fideszesek, mint a kormányváltókat támogatók kíváncsi tömegét, akik azért jöttek, hogy a változás reményét az ország minden szegletébe elvivő miniszterelnök-jelöltet hallgassák.

A bőven baloldali orosházi körzet képviselőjelöltjével, Varga Zoltánnal külön interjút készítettünk, így itt inkább Mesterházy Attila legfontosabb gondolatait osztjuk meg. A kormányváltó erők miniszterelnök-jelöltje szólt arról, hogy az itt élők sem dőlnek be a Fidesz hazug sikerpropagandájának, benne a rezsicsökkentésnek nevezett kamuval, amely csak a gazdagok terheit mérsékli, éppen ezért igazságosabbá kell tenni. „Az összes földbérleti pályázatot felül fogjuk vizsgálni” – jelentette be, nem véletlenül, hiszen a térségben sem éppen azok kapták a földeket, akik megművelik.


Szól természetesen arról is, hogy a kormányváltás után a társég térség is számíthat a 250 ezer új, valódi munkahely egy részére, csakúgy, mint 100 ezer forintra emelt minimálbérre, valamint arra, hogy az új baloldali kormány alatt senkinek, sehol nem kell majd félnie a hatalomtól.

Ezt már az a négy ellentüntető is hallhatta, akik a társaikkal ellentétben nem a Fidesz irodájában, hanem egy közeli kávézó teraszán kötöttek ki, a kormányváltók szemközti szupermarket előtti sokaságának saccolásába kezdtek. „Kétszázötvenen lehetnek”- mondta egyikük. Voltak amúgy háromszázötvenen is, de nem ez a lényeg. Április hatodikán elegen lesznek.

Gyula

„Az idő velünk van, hál’ Istennek” – mondta Mesterházy Attila Bod Tamásnak, mikor szerda délután megérkezett a város központjába. „Meg az erő is” – jött a kormányváltók gyulai jelöltjének válasza, aki ezután egy rendhagyó performanszra invitálta a kormányváltók miniszterelnök-jelöltjét: a tér közepén felállított narancsfacsaró üzembe helyezésével üzenték a hatalomnak: április 6-án véget ér a Fidesz-korszak Gyulán.


„A jó kormányzástól nem kell félni, viszont jól kell hozzá szavazni” – foglalta össze velősen a kormányváltás lényegét az Együtt-PM-ben politizáló Bod Tamás. A civilben újságíró jelölt később egy „nyugis és klassz” Magyarország mellett tett hitet, és azt kérte, hogy hallják meg a kormányváltók üzenetét azok is, akik ma még bizonytalanok abban, hogy kit támogassanak 6-án.

A szervezők ügyes hangosításának köszönhetően egész Gyula belvárosa hallhatta, hogy Mesterházy Attila a munkanélküliség fokozatos felszámolását ígérte a városban és környékén is sűrűn lakó állástalanoknak. Ezeket EU-s pénzekből, illetve a magyar gazdaságpolitika iránti bizalom visszaszerzésétől remélhetik az itt élők – mondta.

Beszámolt arról a friss hírről is, hogy a fideszes polgármesterek arra próbálják kényszeríteni az általuk vezetett településeken foglalkoztatott közmunkásokat, hogy 6-án a szavazólapjuk lefényképezésével bizonyítsák, hogy a Fideszre szavaztak. Az aljas módszert elfogadhatatlannak nevezve világossá tette, hogy nem kell félnie senkinek, és csak öt perc bátorságot kért a gyulaiaktól is.


Amúgy bárki ihatott egy pohár frissen facsart narancslevet szerda délelőtt Gyula főterén. Az elfogyasztott mennyiségből ítélve Békés népe is szomjazza már a változást.