mszp.hu | Belföld
2021. augusztus 25. 11:57

Kormányváltás után a tűzoltóság létszámgondjait az MSZP által javasolt életpályamodell fogja megoldani

A Fidesz csak ártani tudott a tűzoltóságnak, ugyanis a nettó 170 ezer forintos kezdő fizetés nem vonzza a fiatalokat, amit látványosan bizonyít, hogy míg 2008-ban 700-an, addig 2021-ben már csak 73-an léptek be az állományba.

Emiatt számos helyen nincs annyi új belépő, mint amennyien leszerelnek. Ráadásul a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete szerint a fiatalok harmada 5 éven belül elhagyja a pályát.

Létszámhiánnyal küzd a szervezet, de a Fidesz szokásos módon nem a probléma megoldásán, hanem annak elfedésén dolgozik. Nem trükközni kell a számokkal, hanem olyan fizetéseket kell biztosítani, amiből meg lehet élni! Azzal, hogy az Orbán-kormány nem képes egy kiszámítható életpályamodellt garantálni a tűzoltóknak, az ország biztonságát veszélyezteti.

A tűzoltók méltán vívták ki a társadalom megbecsülését, éppen ezért itt az ideje annak, hogy Magyarországnak olyan kormánya legyen, amely kifejezi végre a lánglovagok anyagi és erkölcsi megbecsülését.

Az MSZP „Kormányváltást, Korszakváltást” című előválasztási programjának ezért hangsúlyos eleme a tűzoltók munkakörülményeinek javítása. A tűzoltóság vissza fogja kapni szakmai önállóságát! Az állomány számára biztosítva lesz a hagyományoknak és a gyakorlati követelményeknek egyaránt megfelelő egyenruha és korszerű, feladatellátáshoz szükséges képzés. A megélhetésük biztosítása érdekében pedig az illetményalap emelésén túl, egy olyan rendszert fogunk kialakítani, ami követi az átlagbérek növekedését. Továbbá szükségesnek tartjuk egy új típusú szolgálati nyugdíjrendszer bevezetését, ami adómenetes nyugdíjszerű ellátást és nyugdíjas státuszt biztosít. Valamint biztosítani fogjuk a méltatlanul meghurcolt szolgálati nyugdíjasok anyagi és erkölcsi kárpótlását.

MSZP

Bővebb információ: Harangozó Tamás, frakcióvezető-helyettes