mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Nyugdíj
2021. június 08. 12:52

Kormányváltás után azonnal fel kell zárkóztatni az alacsony nyugdíjakat!

Kormányváltás után azonnal fel kell zárkóztatni az alacsony nyugdíjakat!
Az alacsony nyugdíjak azonnali felzárkóztatása és a rokkantak teljes kártalanítása is benne van a demokrata ellenzéki pártok közös kormányprogram-javaslatában, ami „gyakorlatilag elkészült” – mondta Korózs Lajos, az MSZP politikusa kedden, „megalázónak” nevezve a kormány 0,6%-os évközi nyugdíjemelését.

Rámutatott: akinek 100 ezer forint a nyugdíja, most 600 forint emelést kaphat. Ebből 20 deka lecsókolbászt lehet kapni, vagy egy liter étolajat. 80 ezer forintos nyugdíjnál az emelés nem éri el az 500 forintot, de még 200 ezer forintos nyugdíjnál is csak 1200 forintot jelent.

„Pontosan tudták, hogy magasabb lesz az infláció, mégis visszatartották ezt a pénzt. És most nagy kegyesen, mikor már belátja, hogy összecsaptak a hullámok a feje fölött, akkor év közben valamennyit visszapótol abból, amit már januárban meg kellett volna hogy kapjanak a nyugdíjasok” – mondta az MSZP-s politikus, a Parlament Népjóléti Bizottságának elnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában.

„Gyakorlatilag (…) ezzel a 0,6%-kal ismerte be Orbán Viktor azt, hogy milyen mértékben alázta meg a nyugdíjasokat” – mondta Korózs.

Megerősítette: az alacsony nyugdíjakat a kormányváltást követően azonnal fel kell zárkóztatni. „Mert nem lehet az, hogy miközben 104-105 ezer forintban állapítja meg a KSH az egyszemélyes nyugdíjas háztartás minimumát, akkor emberek 70-80 ezer forintból kényszerülnek élni.”

Az MSZP javaslata az, hogy az induló legkisebb nyugdíj értéke érje el a nettó minimálbér legalább 50%-át, és ha ez nem éri el a KSH által mért nyugdíjas megélhetési minimumot, akkor a szociális ellátórendszerből ezt ki kell egészíteni.

„Attól szolidáris egy társadalom, hogy gondoskodik azokról is, akik bajba kerültek” – emelte ki -, „hogy emberhez méltó életet lehessen élni az idős embereknek is, akik egy életen át dolgoztak, csak éppen valamilyen oknál fogva nem szereztek annyit szolgálati időt, vagy nem tudtak annyi járulékfizetést produkálni.”

Azt mondta, ez a szocialista javaslat bekerült a közös programtervbe, ugyanúgy a rokkantak teljes kártalanítása, „szemben azzal a könyöradománnyal, amit most Orbánék odalöknek” a rokkantaknak.

Rámutatott: ha valakitől 10 évvel ezelőtt elvettek 50 ezer forintot, azt több mint 5 millió forinttal károsították meg Orbán intézkedései, most meg egyszeri 500 ezer forinttal akarják kártalanítani őket, ha minden további kártalanítástól eltekintenek.

Ez „nem pótolja azokat a szenvedéseket, a ki nem váltott gyógyszereket, a ki nem fizetett villanyszámlát (…) visszamenőlegesen az a pénz, amelyet most könyöradományként odalöknek nekik” – húzta alá.

A kormány „nagy kegyesen” adott 0,6%-os évközi emelésével szemben az MSZP komplex javaslatcsomagjáról elmondta: abban a nagyon alacsony nyugdíjak, például a most már 13 éve változatlan 28 500 forintos öregségi nyugdíjminimum felzárkóztatásán kívül a svájci indexálásra való áttérés is szerepel, vagyis hogy a fizetések emelkedését is vegyék figyelembe a nyugdíjszámításnál.

A gyermekek számához kötött nyugdíjelképzelésről, amit a „kereszténydemokrata műhelyekben” „ismét elővettek”, azt mondta: az „teljesen felborítaná a jelenleg konszenzussal kezelt nyugdíjrendszert”, mert „akkor egy csomó ember úgy viselkedne, hogy fölösleges neki járulékot fizetni, fölösleges neki azért teperni, hogy legyen elegendő szolgálati ideje, mert nem ez alapján fogják megállapítani a nyugdíját, hanem mondjuk a gyerekszámhoz rendelten”.

Arra az ellenvetésre, hogy ezt nyilván nem egyik napról a másikra vezetnék be, Korózs azt felelte: „Láttunk már karón varjút.”

Rámutatott: nem gondolta senki, hogy az Orbán-kormány egyik napról a másikra megszünteti a korkedvezményes, a korengedményes és a szolgálati nyugdíjat, eltörli a bányász- és művésznyugdíjat, és hogy „a rokkantnyugdíjasokat gyakorlatilag ad acta teszik”.

„Senki nem gondolta, mégis megtörtént. Ezek mind olyan drasztikus változásokat eredményeztek a nyugdíjrendszerben, amely oda vezetett, hogy emberek százezrei lehetetlenülnek el, miközben azt látjuk, hogy néhányan úgy élnek, mint a Krőzus” – mondta a szocialista politikus.

 

 

Kapcsolódó párttagok