mszp.hu | Belföld
2022. február 01. 17:53

Kormányváltás után ismét lesz lehetősége az önkormányzatoknak az iskolák támogatására

Kormányváltás után ismét lesz lehetősége az önkormányzatoknak az iskolák támogatására
Az Egységben Magyarországért célja, hogy véget vessen a dolgozói szegénységnek az egészségügyben és az oktatásban is – ezt az új, önálló minisztériumok az önkormányzatokkal együtt el is tudják érni.

A cél, hogy helyben meghallgassák és támogassák a tanárok igényeit – erről beszélt Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere, és Kocsis-Cake Olivio a Párbeszéd országgyűlési képviselője hétfő reggel az ATV Start című műsorában.

Reagálva arra, hogy az EMMI a pedagógusok hétfői kétórás figyelmezető-sztrájkjának vitatja a jogszerűségét, Őrsi Gergely rámutatott, valójában egy politikai vita zajlik az üggyel kapcsolatban jogi úton. „Tavaly december óta lehet tudni, hogy a pedagógusok figyelmeztető-sztrájkra készülnek. Múlt hét pénteken egy elsőfokú bírósági döntés az elégséges szolgáltatások és a sztrájk terén is a pedagógus szakszervezeteknek adott igazat. (…) A megfenyegetések és nyomásgyakorlások tehát értelmezhetetlenek az ügyben. Tavaly december óta lett volna lehetőség arra, hogy tárgyalásos úton az igények rendezve legyenek, vagy elkezdődjön legalább valami érdemi előrelépés” – emlékeztetett.

Az óvodákról kérdezve elmondta, kerületében szabad kezet kaptak annak eldöntésében, hogy részt kívánnak-e venni a pedagógus-sztrájkban. „A közös múlt heti kiállás pont arról szólt, hogy amelyik intézmény szeretne és élni kíván a sztrájk jogával, lehetőségével, ott természetesen intézményfenntartó ezt nem gátolja, ez egyértelmű. (…) Az óvodák még önkormányzati fenntartásban vannak: mi elmondtuk, amelyik intézmény szeretne, az éljen a jogával”.

Kocsis-Cake Olivio az új kormány központi elképzeléséről beszélt. „Nem tudom, hogy mivel lehet még szerencsétlen tanárokat fenyegetni, mikor a legkevésbé megfizetettebbek, a legkevésbé megbecsültebbek. Az EMMI nem azt csinálja, hogy képviseli az ő érdekeiket a kormányban, hanem kijáróemberként őket fenyegeti és őket kényszeríti be egy olyan helyzetbe, ami nyilván nem előnyös számukra”.

Elmondta, drasztikus béremelés kell kormányváltás esetén és biztos, hogy át kell gondolni a tanárok idejét, óraszámait is. „Ez az április 3-ai választások tétje, hogy egy ilyen kormányt választunk-e. (…) Az emberbe kell befektetni, nem stadionokba, nem térkőbe, nem különböző hatalmas presztízsberuházásokba, hanem az emberek bérébe, az oktatásba, az egészségügybe és a szociális kérdésekbe. Ez az, ami előreviszi az országot és ez az, ami fenntartható: itt tartja az embereket, nem külföldre mennek dolgozni, nem pályaelhagyók lesznek, hanem az a fontos, hogy ezeket az alulbecsült szakmákat megfizessük” – tette hozzá a Párbeszéd képviselője.

Az önkormányzatok közoktatási szerepéről Őrsi Gergely elmondta, az óvodák például hozzájuk tartoznak, ezért tudnak az óvodai dolgozónak bérkiegészítést, étkezési támogatást adni, vagy a járványhelyzet alatt is folyósítani a bérüket. Hangsúlyozta, ugyanez az iskolákra és a jövőre nézve attól is függ, hogy az iskoláknak a kormányváltás esetén milyen viszonya lesz az önkormányzatokhoz.

„Értelemszerűen, az elmúlt években milliárdok hiányoznak az önkormányzatok bevételi oldaláról. Hogyha az intézményrendszer átalakul, és az iskoláknak nagyobb segítséget szeretnénk nyújtani, az milliárdos nagyságrend éves szinten. Azt, ami például most a II. kerület esetében igaz, hogy az elmúlt években 4 milliárd forinttól esett el a kerület, és ebben a külön extra elvonásokat, például egy rendelőintézetet, még nem is említettünk, ezeket nyilván vissza kell pótolni” – emelte ki a II. kerület MSZP-s polgármestere.

Kapcsolódó párttagok