mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Pénzügy
2021. június 11. 13:16

Kormányváltás után ötödére, 5%-ra csökken az alapvető élelmiszerek ÁFA-ja!

Kormányváltás után ötödére, 5%-ra csökken az alapvető élelmiszerek ÁFA-ja!
Az alapvető élelmiszerek szinte példátlanul magas, 27%-os ÁFA-jából befolyó pénz jelenleg Matolcsy-Orbán-Mészáros zsebeibe vándorol.

A KSH jelentés pontosan mutatja, hogy a fideszes maffia még mindig kirabolja a magyar családokat, ennek pedig azonnal véget vet majd a demokrata egységkormány – hangsúlyozta pénteki online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője.

A napokban megjelent a KSH legfrissebb inflációs jelentése, melyből kiderül, hogy akárcsak az előző hónapban, most is 5% fölött drágultak az élelmiszerek átlagosan. „A Magyar Nemzeti Bank szándékosan gyengíti a forintot, következésképpen az importált élelmiszerekért sokkal többet kell fizetni – persze, ez nekik komoly haszonnal jár, hiszen a forint gyengüléséből a Nemzeti Bank többszáz milliárd forintos haszonra tesz szert, amelynek egy részét átzsilipeli a saját alapítványaiba” – emlékeztetett Korózs Lajos.

Az Országgyűlés Népjóléti bizottságának elnöke elmondta, az étolaj, a tojás, rizs, a száraztészta, és ezzel összhangban még a munkahelyi étkeztetés ára is több mint 5%-kal nőtt. „A minimális béremelés és év eleji nyugdíjemelés semmire sem volt elég: gyakorlatilag az első beváráslásnál azt a pici többletet kifizették az emberek a pénztáraknál” – mutatott rá.

A szocialista politikus elmondta, látszatkompenzációként most a kormány 0,6%-kal emelte a nyugdíjakat, ami egy 100.000 forint nyugdíjnál mindössze 600 forint pluszt jelent.

Bejelentette, ezzel szemben az MSZP 5%-os ÁFA-t követel az alapvető élelmiszerekre. „Mi azt mondjuk, hogy bátran meg fogjuk hozni ezt a döntést a jövő évi kormányváltás után: 5%-os ÁFA-t fizetnek majd az emberek a fehér- és a félbarna kenyérre, a vizes zsemlére és kiflire, a tejfölre, a tehéntúróra, a félkemény sajtra és a 3% alatti tejekre, csakúgy, mint a zöldségekre, a gyümölcsökre, a paradicsomra, a hagymára, a káposztára, salátára, a répára, az uborkára vagy az almára”.

„Azon a véleményen vagyok, és velem együtt a Magyar Szocialista Párt is, hogy a kormány nem nyerészkedhet az embereken! A kormány nem vethet ki extra általános forgalmi adót az alapvető élelmiszerekre! Ha az ÁFA kevesebb, akkor több pénz marad az embereknél” – húzta alá Korózs.

„Éppen ezért az MSZP hajlandó bátran meghozni ezt a döntést a jövő évi kormányváltás után!” – nyomatékosította a Népjóléti bizottságának szocialista elnöke.

A Magyar Kultúra napja

2022-01-22 10:41

Kapcsolódó párttagok