Kormányváltás után rendbe tesszük az oktatási és egészségügyi dolgozók fizetését!

Kormányváltás után rendbe tesszük az oktatási és egészségügyi dolgozók fizetését!
Több évtizedre, óriási összegekkel adósítja el hazánkat a kormány, miközben tönkreteszi az ország legfontosabb intézményeit – állítja az ellenzék.

Miután jövő májusban az országot a kínai kommunista pártnak elárusító Orbán-kormány megbukik, az új, demokratikus egységkormány egyik legelső dolga lesz az oktatás és az az egészségügy – mint a két legfontosabb stratégiai terület – rendbe tétele – reagált a kormányzattól látható botrányos intézkedésekre Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP parlamenti képviselője és Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke.

„Lenne mire költeni a meglévő egyetemeinknél is, és nem most elrabolni azt a vagyont, ami még van. Ráadásul, most jött a hír, hogy 500 milliárd forint hitelből fogunk építeni egy kínai egyetemet” – jellemezte az oktatási mutyikat Bangóné.

Kanász-Nagy kifejtette, az, hogy rossz helyre kerül a pénz, különösen látja a társadalom az egészségügyben, hiszen például a jelentős mennyiségben vásárolt vakcinákkal kapcsolatos logisztikát sem sikerül megfelelően megvalósítani.

Az MSZP politikusa hozzátette, több szakember a rossz utasítás miatt nem tudja a megfelelő oltást beadni. „Még egy hamis biztonságérzetet is adhat az oltás, hiszen minden szakember azt mondja, hogy maga az oltás nem véd meg attól, hogy elkapjuk a vírust, sőt terjeszthetjük is, hanem lényegében attól óvhat meg bennünket, hogy súlyos szövődmények lehessenek, és netán kórházba kerüljön az ember. Az ellenzék felhívta a figyelmet arra, hogy biztonságos vakcinával kell, hogy rendelkezzen a kormány, és fogadják el, hogy az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálhassa be a vakcinát”.

Reagálva arra, hogy a Fidesz előszeretettel állítja az ellenzékről, hogy oltásellenes, Kanász-Nagy kijelentette, „Oltásellenes az, aki azt mondja, hogy a vírus nem létezik, nem is olyan veszélyes, senki ne oltsa be magát. Ilyen nincsen. Lehet, hogy van pár elvakult ember, de nem a politikában. Lehet, hogy lehet ilyet olvasni a Facebookon, de ez legfeljebb 100.000-ből egy. Valóban érzékeny kérdés, hogy az egyes vakcinákat ki engedélyezi, mennyire biztonságosak, mik a kutatások ezzel kapcsolatban. A kormány tűkön ült, hogy mikor engedélyezik végre a kínai vakcinát, de nem lehet a hatóságokra nyomást helyezni, várjuk meg, amíg a hatóság azt mondja, hogy rendben van a vakcina, biztonságos, lehet alkalmazni. A kínai vakcina esetében ez történt, ezen a kérdésen az ellenzék húsvéti videója óta már túl is vagyunk”.

Bangóné Borbély Ildikó rámutatott, a valódi probléma az MSZP szerint nem itt van, hanem a tönkretett egészségügyben, ahogy azt az orvosi szakma szervezetek is megírták. „Már novemberben jelezték a szakemberek, a Magyar Orvosi Kamara, az Ápolók Szakszervezete, hogy nem lesz rendben a jogviszony megváltoztatása, ami március 1-től lépett életbe. A kormány nem volt hajlandó meghallgatni a kritikákat: ki is derült, hogy sok ezer egészségügyis nem írta alá az új jogviszonyt ebben a helyzetben, sokan kevesebb bért is kaptak”.

„Cinikus, amikor egy szakállamtitkár azt mondja, hogy kevesebbet dolgoznak, pontosan egy járvány közepén. Felhívnánk a fideszes politikusok figyelmét, hogy látjuk azt, hogy hányaduk jár be egyáltalán a Parlamentbe. Akkor nekik sem kellene a bérüket megkapni, mert nem járnak be a munkahelyükre? Rendezni kell ezeket is – hiszen vannak olyan orvosok, szakápolók, akik csak feltételekkel írták alá ezt a szerződést három hónapra –, mielőtt az lesz, hogy ott állunk három hónap múlva és azt mondjuk, hogy még több ezer egészségügyi dolgozó álljon fel a rendszerből” – figyelmeztetett a szocialista politikus.

A képviselők elmondták, a kormányváltás után az egyik legelső dolog lesz rendezni az oktatás és az egészségügy finanszírozását, a jogviszonyokat és a jövedelmeket. „Az olyan hatalmas összegeket, mint az 500-1500 milliárd forintos kínai hitelt, amiből kínai egyetemet fogunk építeni, lenne mire költeni, és az egyik ilyen a szakápolók bérének a rendezése” – hangsúlyozta a szocialisták álláspontját Bangóné.

A demokratikus ellenzék képviselői elmondták, az iskolák nyitását korainak tartják, mert az első oltásnál sokkal fontosabb a védettség igazolhatósága, ennek érdekében pedig egyetértenek abban, hogy az április 19-ei kötelező jelenléti oktatást mindenképpen halasztani kell.

Kapcsolódó párttagok