mszp.hu | Belföld
2024. március 28. 13:59

Kormányváltásra csak hosszútávú együttműködéssel, valódi alternatíva felmutatásával van esély

Kormányváltásra csak hosszútávú együttműködéssel, valódi alternatíva felmutatásával van esély
Nagyon széles, népfront-jellegű összefogás kell a Fidesz leváltásához, kormányváltásra pedig csak hosszútávú együttműködéssel és valódi alternatíva felmutatásával van esély, hangsúlyozta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.

Aki komolyan gondolja a kormányváltást, az tudja, hogy az ellenzék már minden módszert kipróbált, kivéve a hosszútávú együttműködést választásokon átívelően. Az MSZP társelnöke az interjúban egyebek között a közéletbe berobbant Magyar Péterről, Varga Judit posztjáról tavaly leköszönt igazságügyi miniszter volt férjéről, és az ellenzéki pártok tennivalóiról fejtette ki véleményét.

Kunhalmi Ágnes kifejtette, hogy az elmúlt 14 évben többször lehetett már a „Magyar Péter”-jelenséghez hasonlót látni. Rengetegen voltak Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter tüntetésén, de a rabszolgatörvény ellen is százezres tömeg vonult az utcára. Fontos azonban kiemelni, hogy két külön dolog több tízezres vagy akár százezres tüntetést megvalósítani és megint más Orbán Viktor rendszerében harcolni és leváltani őt és kormányát. Ez utóbbihoz két és fél millió egy irányba szavazó ember kell, és olyan politikusok, akik ezeket az embereket összefogják - hangoztatta.

Az MSZP társelnöke szerint érthető a lelkesedés Magyar Péter körül, az ellenzéki politikusoknak ugyanis nincs olyan hangfelvétel a kezükben, mint neki, ám azt Magyarnak is látnia kell, hogy a jelenlegi rendszerben koalíciókötési kényszer van, kívülről ugyanis nem lehet a választójogi törvényt megváltoztatni. Meglátása szerint nagyon széles, „népfront-jellegű” összefogás kell ahhoz, hogy a Fidesz ellen fel lehessen lépni. Szocialista politikusként Kunhalmi Ágnes pedig nem tud mit kezdeni Magyar Péter azon állításával, mely szerint a Fidesszel is meg lehet állapodni, Orbán Viktor nélkül.

Arról, hogy a március 15-i tüntetésen Magyar Péter gyakorlatilag az MSZP társelnökének eddigi követeléseit, beszédeit olvasta fel és mosta össze, - Kunhalmi Ágnes kijelentette – nem az a fontos, hogy mit mond Magyar, hanem az, hogy a jövőben mit fog tenni. Az is kérdés azonban, hogy mit tesz majd az ellenzéki oldal. Az MSZP régóta mondja, hogy az együttműködés hiánya okozta azt az elfordulást az ellenzéki pártoktól, amely jelenleg is látható és amelyre megoldást kell találni.

Kunhalmi Ágnes szerint Magyar Péter nyilatkozatai arra utalnak, hogy nem akar egyezkedni a hagyományos baloldali ellenzéki pártokkal, pedig ez egy közel másfél milliós tábort jelent. Leszögezte, hogy a hagyományos ellenzéki pártoknak dolga van egymással, hiszen rengeteg szavazó van ezen az oldalon és közös az érdekük is: a jelenlegi rendszertől meg kell szabadulni. „Ezt 2026-ban csak koalíciókötéssel lehet elérni”- mutatott rá. Kunhalmi Ágnes reméli, hogy nem egy újabb LMP, Jobbik vagy Márki-Zay Péter fog Magyar Péterből is válni, akik egykor szintén azt gondolták, hogy egyedül is le tudják váltani a rendszert.

Az MSZP társelnöke elmondta, a hagyományos ellenzéki pártok mindig nyitottak voltak az új pártokra, ezeknek a törekvéseknek azonban mindig az lett a vége, hogy a másfél millió ellenzéki szavazónak el kellene tűnnie, és az új erő majd egy új bázison megpróbálja leváltani a kormányt. Aki komolyan gondolja a kormányváltást, az tudja, hogy már mindent kipróbált az ellenzék, kivéve azt, hogy tartósan együttműködjön két választás között is, és olyan stabil képet és útitervet adjon Magyarországnak, amely valódi alternatívát jelent. 

Ha Magyar Péter továbbra is elidegeníti magát az ellenzéki politikusoktól, pártoktól és dehonesztáló kifejezésekkel illeti őket, akkor ezzel a többszázezres ellenzéki szavazótáborokra tesz megjegyzéseket. Az MSZP társelnöke kiemelte: ennek ellenkezőjére lenne szükség, 2026-ra egy egységes két és fél milliós ellenzéki bázist kellene létrehozni. A baloldali szavazókat pedig nem könnyű kimozdítani álláspontjukból, értékrendjükből, ezt tiszteletben kell tartani. Kunhalmi Ágnes végezetül elmondta, nem az MSZP-n fog múlni az együttműködés, hiszen, ha valaki az országban a leginkább szorgalmazta ezt, akkor az éppen az MSZP volt.

Kapcsolódó párttagok