Kormányzati elvárásból nem épül sikeres Magyarország - Országgyűlés

Tüntetés, egészségügy, közoktatás, Mezőhegyes jövője, családellenes intézkedések, offshore hátterű ügynökök – ülésezett a parlament.

Sok tízezer honfitársunk tüntetett szombaton a jövőért azt skandálva, hogy „elég volt!” Tisztességes emberek fogalmazták meg: ahol szétverték az oktatást, ott semmi nincs, ahol szétverték az egészségügyet, ott semmi nincs, ahol dúl a szegénység, ott semmi nincs – fogalmazott Tóbiás József az MSZP frakcióvezetője hétfőn a parlamentben.

A pártelnök elmondta: tanárok, szülők, diákok és érdekképviseleti szervezetek fogalmazták meg közösen jogos követeléseiket, azért tüntettek, mert a felelőtlen kormányzás miatt Magyarországon az egészségügyben, az oktatásban és a szociális területen komoly pénzelvonások történtek.

Tóbiás József részletezte: 85 ezer forinttal kevesebb forrást biztosít a kormány egy általános iskolás oktatására, 195 ezerrel kevesebbet egy középiskolásra és 212 ezer forinttal kevesebbet költ egy egyetemistára vagy főiskolásra. A kormány a jövőt veszi el a gyermekeinktől! A térségben a magyar kormány költi a legkevesebbet az oktatásra a nemzet összjövedelméből – húzta alá a politikus.

Ha a tanárok nem kapják vissza autonómiájukat, az intézmények az önállóságukat, ha egy diák terheltsége nem arról szól, hogy boldog gyermekként fejlődhet és készülhet a jövő kihívásaira, hanem a kormányzati elvárásokról, akkor nem épül sikeres Magyarország – szögezte le Tóbiás József.

Több tiszteletet követelt az MSZP elnöke a jövőért aggódó demonstrálóknak, majd a felszólalási időkerete hátralévő részében néma csenddel tisztelgett a demonstrálók előtt.

Szavakkal nem lehet tüzet oltani

Tukacs István arról beszélt, hogy egy titkos ÁNTSZ-jelentés szerint a kórházak kétharmada nem felel meg az ellátási feltételeknek, a mentőszolgálat nem tudja garantálni a 15 perces kiérkezési időt. Szóvá tette a háziorvosi finanszírozás problémáit, azt, hogy a fizetések számfejtése hatalmas problémát okoz, az államtitkár pedig kancellárokat akar kinevezni az intézményekbe. A képviselő szerint fizetésemelés kell, illetve 400-600 milliárd forint kell az egészségügybe.

Meg kell szüntetni a Kliket!

Hiller István arról beszélt, hogy az oktatásügy problémái túlnőttek az iskolák falain, szülők, civil szervezetek tömegei jelzik a felháborodást, és a tiltakozás immáron országos méretűvé vált.

Közölte: a miskolci Herman Ottó Gimnázium tiltakozó levele lavinát indított el, a kormány válasza ugyanakkor egy olyan kerekasztal létrehozása volt, amely körül meghatározó tudással és tapasztalattal rendelkező szervezetek hiányoztak, míg mások, akik eddig nem igazán hallatták szavukat az oktatás ügyében, ott voltak.

Megjegyezte: az intézményesített és törvényben rögzített egyeztetési formát, a Közoktatás-politikai Tanácsot a kormány verte szét. Hamisnak nevezte azokat az állításokat, hogy 2000 és 2010 között csökkent volna a közoktatás színvonala, egy sok problémával bíró, de javuló teljesítményt mutató rendszert vettek át, majd vertek szét. Helyette olyan hoztak létre, amely romló eredményeket produkál és közfelháborodást eredményez.

Mi lesz Mezőhegyessel?

Gőgös Zoltán a mezőhegyesi gazdaság jövőjét firtatta, hangsúlyozva a biológia szükségszerűségeket: a takarmánynak szánt növényeket hamarosan el kell vetni, hogy megteremjenek. Bírálta, hogy a kijelölt kormánybiztos nem nyilatkozik, még az érdekképviseletek sem tudtak tárgyalni vele. Képtelenségnek nevezte, hogy egy költségvetési intézménnyé "átrendezett" lovas kft. képes lenne a munkaerő felszívására.

Azt a kérdést is feltette Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek: milyen mezőgazdasági végzettséggel rendelkezik ahhoz, hogy a vásárolt földjei a nevére kerülhessenek?

Néhány kérdés az Országos Mentőszolgálatról

Tukacs István az Országos Mentőszolgálat megbízott vezetőjének egy nyilatkozatára hivatkozva méltatlannak nevezet a mentők bérét, és utalt arra, hogy pártja már a korábbi költségvetéshez is nyújtott be erre vonatkozó módosító indítványt. Felvetette, hogy dolguk-e a mentőknek a hívástól számított 15 percen belül kiérkezni, illetve arról érdeklődött, igaz-e, hogy vannak olyan informatikai eszközök, amelyek raktárban porosodnak.

A „családbarát kormány családellenes” intézkedéseiről...

Bangóné Borbély Ildikó azt mondta, a kormány azt nem hirdeti, hány százezer családtól vették el a támogatásokat, hány embernek csökkentették a járandóságát. A politikus azt kérdezte, hogy miért nincs pénz a gyermekek támogatására és az oktatásra, miért kell elvenni az óvodásoktól a családi pótlékot, miért nincs forrás arra, hogy szünidőben minden rászoruló gyermeknek étkezést biztosítsanak.

Miért nem figyelnek a tüntetők szavára?

Varga László arról beszélt, hogy a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanári kara nyílt levélben ismertette a közoktatás problémáit, miközben a város közlekedési dolgozói demonstrációt kezdeményeztek. Mikor hallják már meg végre a tüntetők szavát és mikor tesznek érdemben a helyzet megoldásáért? - kérdezte.

Mi szükség van offshore hátterű ügynökökre az állampapírok forgalmazásában?