mszp.hu | Belföld
2022. október 13. 15:50

Kormányzati felhatalmazással zárnak be iskolákat a tankerületek?

Kormányzati felhatalmazással zárnak be iskolákat a tankerületek?
Gulyás Gergely a tanévkezdés előtti kormányinfón azt mondta, hogy az iskolák megemelkedett rezsiköltségeit a fenntartó, tehát az állam állja.

Ez esetben jogosan vetődik fel a kérdés, hogy fordulhat az elő, hogy a tankerület bezárja a fűtési szezon idejére a hajdúvidi, illetőleg a nógrádkövesdi általános iskolát, arra hivatkozva, hogy nincs pénz fűtésre?

A tankerület önállóan dönt iskolabezárásokról, vagy a kormány felhatalmazására cselekszik? Kerestek-e más megoldást, esetleg az önkormányzatok bevonásával?

Pintér Sándor kinevezése előtti meghallgatásán a Kulturális bizottság ülésén úgy fogalmazott, hogy „azt is fel kell mérni, hogy valóban szükség van-e ennyi iskolára”. Adódik a kérdés, hogy a tankerületek jelenlegi döntései összefügghetnek-e a miniszter korábbi kijelentésével?

Az MSZP már a tankerületi központok kialakításánál bírálta a kormányt azért, mert rohamtempóban, hatástanulmányok nélkül, az iskolák autonómiájának megszüntetése érdekében vágott bele az oktatási rendszer átalakításába. Most pedig azt látjuk, hogy a tankerületek élet-halál urai lettek és a kormány fel is hatalmazhatta azokat erre.

Az MSZP elvárja a kormánytól, hogy feladatának megfelelően gondoskodjon az iskolák rezsiköltségeiről, a tankerületek iskolabezárási döntéseit vizsgálja felül, és akadályozza meg az újabb iskolabezárásokat.

MSZP