Népszava
2012. február 20. 11:06

Kormányzati hátszéllel megy a szórakoztatás

Csak Fidesz-közeliek kerülhetnek a közmédia közelébe - ez derül ki azokból a szerződésekből, melyeket többszöri kérésünkre most megküldött lapunknak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap. A Magyarország szeretlekért epizódonként 19 millió forintot fizetnek a korábban Simicska Lajoshoz köthető cégnek, a Maradj talpon című napi vetélkedővel a korábbi vezérigazgató-helyettest bízták meg epizódonként 3,5 millió forintért.

Eddig üzleti titokra hivatkozva megtagadta, most, a Népszava többszöri kérésére egy hiányos választ küldött a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap arról, hogy mennyibe került a "Magyarország szeretlek" és a "Maradj talpon" című tévéműsorok licence és gyártása. Egy pert is kilátásba helyező levelünkre megküldték a kommunikációs feladatok ellátására szerződött Prestige Média Kft.-vel kötött megállapodás részleteit is. Az adatok azért fontosak, mert az alap az adófizetők pénzét költi. A megküldött szerződések hiányosak, de azért sok minden kiderül belőlük.

A Magyarország szeretlek című vetélkedőről az alap korábbi és jelenlegi vezérigazgatója állapodott meg. Előbbi most a gyártó, utóbbi pedig a megrendelő. Tavaly február elején mondott le vezérigazgató posztjáról Fazekas Csaba, aki korábban a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Hung-Ister Zrt. vezérigazgatója volt, és most ismét ennek a cégnek az élén áll. Az ő vállalkozása gyártja a vetélkedőt. A 65-70 perces műsort 12 epizódra tervezték, az utolsót ez év január elsején vetítették - legalábbis a szerződés szerint. A vetélkedő viszont azóta is megy, de az erről szóló megállapodásról egyetlen sor sincs a szövegben. A műsor egyébként öt éven keresztül félévenként hosszabbítható, ám erről tavaly november 30-áig meg kellett volna állapodni. Nem küldték el azt sem, mennyibe került a műsor licensze.

Azt viszont igen, hogy adásonként nettó 19 millió forintért állítja elő a műsort a Hung-Ister, egyszeri költségként - ez a berendezéshez és a főcímhez, arculathoz köthető összeg - 37 millió 800 ezer forintot fizetett az alap. Összehasonlításként: a Fábry címen február 2-án indult showműsor adásonként 18 millió forintba kerül, a különböző csatornákon feltűnő Beugró adásonként mintegy hatmillió forintba, a Csináljuk a fesztivált pedig 9 milliós költségű műsor volt.
A Hung-Ister egyébként más műsorra is szerződött, az atlatszo.hu információ szerint a Szerencsejáték Zrt. megbízásából ők készítik például az ötöslottó sorsolás adásait. Az évi 150-170 milliárdos árbevételéből a Szerencsejáték Zrt. a Pólus Centerben bérel egy 4000 négyzetméteres stúdiókomplexumot évi 370 millió forintért, amelyet alvállalkozóval üzemeltet, éppen a Hung-Ister Zrt-vel. Ezért évi 408,7 milliót kap a cég. Cserébe a Hung-Ister Zrt biztosítja a technikát és a szerződés mellékletében meghatározott létszámú üzemeltető személyzetet. A Hung-Istert épp arra a címre jegyezték be, ahol a stúdiókomplexum működik, vagyis a Pólus Centerben.

A Maradj talpon című műsort az Alap korábbi vezérigazgató-helyettese, Závodszky Zoltán cége, a Show and Game Kft készíti. Závodszky tavaly május 12-én közös megegyezéssel távozott az Alaptól. A hírt Cserháti Ágnes szóvivő jelentette be, a közleményben pedig úgy fogalmaztak: "az MTVA köszönetét és elismerését fejezi ki Závodszky Zoltánnak az elmúlt hónapokban a közszolgálati intézményrendszer megújítása érdekében végzett tevékenységéért és sok sikert kíván további szakmai munkájához". Az 58 adásra tervezett napi vetélkedő tavaly decemberben véget ért volna, legalábbis a nekünk megküldött szerződés szerint.

Ennek a produkciónak is volt egyszeri költsége, a díszlet 45 millió forintba került, a tervezés, és a főcímhez kapcsolódó költségek további 5 millió forintot emésztettek fel. Az adásonként nettó 3,5 millió forintba kerülő műsor is hosszabbítható, ami vélhetően megtörtént, erre azonban a lapunknak megküldött dokumentum nem tér ki. A cégadatbázis szerint a műsorról szóló szerződés megkötésekor a Show and Game Kft. ügyvezetője Koós György volt, ma - csakúgy mint az alapnál eltöltött időszak előtt - Závodszky áll a cég élén, ami korábban egyébként egy gibraltári, feltehetően offshore vállalkozás tulajdonában volt. A gibraltári cég kézbesítési megbízottja éppen Závodszky volt.

Rákérdeztünk arra is, mennyit fizet az alap a Prestige Media Reklámügynökségnek, a "kommunikáció új korszakáért". Ezt a céget Várhegyi Attila vezeti. Ő többek között a Fidesz egykori pártigazgatója, és Szolnok polgármestere volt, de 2002 őszén folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt jogerősen felfüggesztett egyéves börtönbüntetésre ítélte a bíróság. A vád szerint az Orbán-kormány egykori államtitkára 154 millió forintos kárt okozott Szolnok önkormányzatának. Később kiszállt a nyilvános politikából, kapcsolati tőkéjét azonban a mai napig jól kamatoztatja.

Több fideszes irányítású önkormányzat is az ő irányításával működő társaságokra bízta a közpénzből finanszírozott milliós feladatokat. Cége az alappal is zsíros szerződést kötött: általános marketing-kommunikációs tanácsadásért havonta 787 ezer forintot kap. A marketing stratégia kidolgozásáért 1 millió forintot, "karbantartásért", elemzésért negyedévenként 250 ezer forintot fizetnek neki. "Kommunikációs felkészítés kommunikációs helyzetekben" óránként nettó 25 ezer forintot ér, a kríziskommunikációs helyzetek megoldására az "állandó készenlét" miatt havonta 100 ezer forint jár, közreműködői díjként pedig óránként 12 ezer 500 forintot fizet az alap. Kreatív tanácsadásokra is sor kerülhet, ezt óránként 25 ezer forintért vállalta a cég. Ez a szerződés július 15-éig szól, de hosszabbítható.

Elpártolnak Fábrytól

Már az új Fábry műsor is nézővesztést hozott a kereskedelmi csatornán vetített show-hoz képest, de a második adásnak már a felvétele is kudarcba fulladt. A Bors egy helyszíni beszámolóra hivatkozva azt írta, unatkoztak a nézők, és sokan idő előtt hazamentek. A köztévére költözött Fábry maga kérte a közönséget, hogy maradjon már még. Számos baki és leállás zavarta a felvételt, de a jókedvet az is akadályozta, hogy a monológok a Malév-csődről szóltak.

M.J. /

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=522713