mszp.hu
2015. augusztus 09. 10:18

Kormányzati önvizsgálatot az uniós források felhasználása ügyében!

Magyarország gyarapodásához, de az orbáni politika következtében tulajdonképpen már puszta fenntartásához is elengedhetetlenek az Európai Uniótól származó fejlesztési források. Éppen ezért a közösségi eurók elköltésének átláthatósága és célzottsága nem pusztán erkölcsi, de szinte létkérdés. 

Az elmúlt időszakban az Unió csalás elleni hivatala rekordszámú vizsgálatot indított és minden korábbinál nagyobb összegű forrás visszafizetésére tett javaslatot. A tavalyi évben Magyarországgal kapcsolatban folytatták le a második legnagyobb számú vizsgálatot, ami pedig külön tanulságos: egyetlen bejelentés sem volt, amely az állami, vagyis a közigazgatási és a kormányzati szervektől érkezett volna. Mert, úgy látszik, szerintük minden rendben van az uniós forrásfelhasználások kapcsán.

Orbán Viktor legutóbb az Európai Uniót „ideológiai rögeszmének” nevezte, miközben ennek a rögeszmének a nagyvonalú anyagi támogatásából tud felcsúti kisvasutat építeni, felújított várkerteket átadni (akár többször is), de ennek a „rögeszmének” köszönheti azt is, hogy a rokonsága a „saját lábára tudott állni”. Igaz, a már emlegetett európai csalás elleni hivatal most épp a veje uniós pályázatai után kutakodik, megalapozott gyanút szimatolva.

Azt pedig már Navracsics Tibortól, illetve az uniós biztos kérdésemre nemrég adott írásbeli válaszából tudjuk, hogy az Európai Bizottság hevesen vizsgálja azt a pályázatot is, amely tavaly karácsonykor kétmilliárd forint uniós forrást nyitott meg oktatási feladatokra és amely kiírást a kormány, úgy tűnik, szabálytalanul személyre szabott. A pályázók körét ugyanis leszűkítették és csak azok az egyházak pályázhattak, amelyek legalább huszonöt iskolát tartanak fenn. Ennek pedig szinte kizárólag csak a katolikusok felelnek meg, kizárva a támogatottak köréből mind az állami, mind például az alapítványi iskolákat. A vizsgálat még tart, de az biztos, hogy a program kiírásával kapcsolatban erős kétségek vannak. Navracsics most a magyar állam kiegészítő információira vár az ügyben.

Az Orbán-kormány vadul támadja az Uniót, miközben a büféasztalról – másokat félrelökve - két kézzel habzsol és nejlonszatyorba csomagol róla a haveroknak. Legyen egyértelmű: az ország gyarapodását szolgáló források lenyúlása erősen határos a Fidesz által oly nagy kedvvel emlegetett hazaárulással.

A tisztesség azt követeli, hogy a kormány minden eszközzel minimalizálja a visszaélések lehetőségét és erősítse meg a közösségi pénzek elköltésének kontrollját. A Fidesz egyik vezetője korábban azt mondta: „aki belenyúl a közösbe, annak levágják a kezét”. Középkori módszerek helyett most elég lenne ha azonnali önvizsgálatot kezdene a kormányzat és tartaná magát a szintén gyakran hivatkozott keresztényi tanítások egyikéhez: ’ne lopj’! 

8772 órával vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden vasárnap figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Ötvenharmadik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő