Kormányzati segítség kell - még menthető a húsgyár

Kizárólag gazdasági szempontok alapján ítéljük meg a húsgyár helyzetét és csakis abban az esetben tárjuk a nyilvánosság elé véleményünket, ha érdemi információt szeretnénk közölni – hangsúlyozta mai sajtótájékoztatóján Grőber Attila szocialista önkormányzati képviselő. A politikus elmondta, a gyár működése újabb fordulóponthoz érkezett.

 

Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő kiemelte, a teljes magyar húsipar válságban van. 2010 után olyan adóterhek sújtják a feldolgozókat, amelyeket nem tudnak kigazdálkodni. A szocialista képviselő továbbra is úgy véli, a hivatalos magyar élelmiszeripar versenyképessé tételéhez csökkenteni kell az áfát. A politikus hangsúlyozta, a gyár egyik lételeme, hogy kapjon alapanyagot, éppen ezért nem lehet megtenni a beszállítókkal azt, hogy nem fizetik ki a tartozást.

- Látjuk, hogy a korábbi reorganizációra szánt forrás elfogyott, ismételt forrásokra van szükség. Három dolog kell a gyár megmaradásához. Szükséges, hogy ne folyjon vita a gyár vezetése és az érdekképviseletek részéről a különböző juttatások tekintetében. Másrészt a nyugalom megteremtéséhez nemcsak jogi háttérre van szükség, hanem pénzre. Ez a gyár még mindig megmenthető, de jelentős forrásokra van szükség. Ugyanis ha a cég nem tudja rendezni a szállítói tartozásait, nincs olyan termelő, aki továbbra is disznót hozna a gyárba – közölte Gőgös Zoltán.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a szocialista pártnak nem a pánikkeltés a célja, ebben a helyzetben a legfontosabb a munkabéke és a nyugalom megőrzése. A legkisebb feszültség is végzetes lehet a gyár számára.