Környezetrombolás a Cséry telepen

Az elmúlt évtizedek legtragikusabb környezetrombolását Budapest egyik cége, a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. követte el a XVIII. kerületi Cséry telepen.

Csaknem 9000 tonna veszélyes hulladék került itt a föld alá. 2011-ben 2150 tonna, tavaly már 3668 tonna és az idén már az első félévben 2418 tonna - összesen 8236 tonna - veszélyes szennyező anyagot áshatott el a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő cég.

A nyár óta az is kiderült, hogy tavaly is és idén is hibás volt a cég üzleti terve, ezért 787 millió forintos árbevételtől esett el, és egy vita eredményeként az is megtörténhet, hogy az államkincstár részére is vissza kell fizetniük a rosszul felhasznált 87 millió forintos támogatást.

Az FTSZV idei vesztesége 434 millió forint, a cég összes tartozása több mint egymilliárd forint.

Az FTSZV 400 millió forinttal tartozik az OTP-nek is, a szerződés szerint ezt 2013. december 17-ig 250 millióra kellet volna csökkenteni, de ez a cég pénzügyi helyzete miatt képtelenség. A főváros tehát két másik cégével, az FKF-fel és a Főtávval fizetteti ki a tartozást, testvériesen elosztva köztük.

Annak a városvezetésnek, amely lehetővé teszi az ilyesmit, mennie kell. Budapest megérdemli a felelős városvezetést, azt, amely odafigyel, és nem veszélyezteti a város lakóit.

Szaniszló Sándor,
a Fővárosi Közgyűlés Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke