mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2020. március 18. 13:45

Koronavírus: a kormány adjon hiteles tájékoztatást a megbetegedések területi, korosztályi, nemenkénti eloszlásáról, a lélegeztetőgépek számáról!

Koronavírus: a kormány adjon hiteles tájékoztatást a megbetegedések területi, korosztályi, nemenkénti eloszlásáról, a lélegeztetőgépek számáról!
Veszélyhelyzet idején különösen fontos, hogy hiteles információkhoz jusson Magyarország lakossága a felelős kormánytól, mert ez biztonságot adhat minden magyarnak.
Azonban, ha indokolatlan titkolódzásról szólnak a híradások, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok jelennek meg és utólag derülnek ki téves adatok, akkor azok jelentősen rombolják a közbizalmat.
 
A kormány részéről például többféle adat hangzik el a lélegeztetőgépek számáról, Kásler Miklós szerint elegendő van, az országos tisztifőorvos szerint pontosan felmérték és 1600 darab áll rendelkezésre, Orbán Viktor azonban már 2000 darabról beszélt.
 
Mindezek után egy miniszteri levél kapcsán kiderült, hogy a tárcavezető tegnap, azaz kedden levélben kezdte el felmérni a fogorvosok körében, hogy pontosan mennyi gép áll rendelkezésre. (A vírus elleni küzdelemben a rendelkezésre álló gépparkból véleményünk szerint ki kell vonni, például az egyéb életmentő műtéteken, intenzív osztályokon szolgálatot teljesítő lélegeztetőket.) 
 
Az MSZP egyik első javaslata volt, hogy a kormányzat azonnal intézkedjen a rendelkezésre álló használatkész lélegeztetőgépek felméréséről, folyamatos nyilvántartásáról, és szükség esetén, soron kívül további ilyen eszköz beszerzéséről.
 
A járvány minél gyorsabb és hatásosabb kezelésének érdekében egyetlen olyan intézkedés sem tűr halasztást, ami ebben segíthet, ezért reméljük, hogy a kormány további késlekedés nélkül végrehajtja az ötpontos javaslatcsomagunkat.
 
Ugyanakkor újra megerősítjük állításunkat: a hiteles, teljes körű, pontos és gyors tájékoztatás építi, erősíti a közbizalmat, minden ellenkező cselekmény végzetes lehet a lakosság önkéntes jogkövetésének biztosítása szempontjából. 
 
Bízunk abban, hogy az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján felelősségteljesen fog eljárni. 
 
MSZP
Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke

Kapcsolódó párttagok