mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Nyugdíj
2021. augusztus 24. 23:33

Korózs: a Bajnai-kormány alatt általunk bevezetett nyugdíjprémiumot is fejleszteni javasoljuk

Korózs: a Bajnai-kormány alatt általunk bevezetett nyugdíjprémiumot is fejleszteni javasoljuk
A svájci indexálás visszavezetése és a felzárkóztató korrekció után ez is egy fontos eszköz a nyugdíjrendszer igazságosabbá tételében.

Háromszorosára nőtt a nyugdíjas-szegénység, hiszen a részleges inflációkövetésen túl az emelést befagyasztották – mondta el Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának elnöke péntek reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Bár Orbán Viktor vasárnap reggel a Kossuth rádióban jelentette be, hogy a nyugdíjasok komoly, 50-56.000 forintos nyugdíjprémiumra számíthatnak még az év vége előtt, mégsem örülhetnek egyformán a hírnek. Korózs Lajos, aki a Bajnai-kormány államtitkáraként a nyugdíjprémium rendszerének kidolgozója volt, elmondta, sok ma az igazságtalanság a magyar nyugdíjak elosztása körül. „Az igazságtalansághoz az is hozzátartozik az, hogy 11 éven keresztül, mióta az Orbán-kormány van, nem indexálták ezt az összeget. (…) Akkor 2009-ben 80.000 forint volt az öregségi átlagnyugdíj mértéke, most pedig a 150.000 forintot érte el az előző év végén, tehát gyakorlatilag ennek a 80 ezer forintnak 150.000 forintnál kéne lenni” – emlékeztetett Korózs.

„Az lenne az elemi érdeke a magyar társadalomnak, hogy miután megcsinált egy nyugdíjkorrekciós programot, és a nagyon alacsony nyugdíjak differenciált felzárkóztatására sor kerül, visszatér a nyugdíjemelés technikájánál a svájci indexáláshoz, ami nemcsak az infláció növekedését, hanem a bérek növekedését is figyelembe veszi. Ezután, (…) a következő lépésnek annak kéne lenni, hogy megtartva ezt a 3,5% fölötti GDP-növekedéshez rendelt nyugdíjprémiumot, azt legalább az infláció mértékével évente emelni kéne” – ismertette az MSZP vonatkozó programját.

Kiemelte, 10 év alatt háromszorosára nőtt a nyugdíjasok szegénységi rátája hazánkban köszönhetően a „borzasztó durva beavatkozásoknak”, amelyeknek a Fidesz kitette a nyugdíjrendszert 2010 után. „Befagyasztották a rendszert, rugalmatlanná tették a nyugdíjba vonulás technikáját és eltörölték egy csomó olyan juttatást, nyugdíjba vonulási lehetőséget, amik előtte megvoltak”. A szocialista politikus ezek közé sorolta a korkedvezményes- és a korengedményes-, az előrehozott öregségi-, a szolgálati-, a művész-, és a bányásznyugdíj eltörlését is.

„Ezt mind az érdekképviseletek, a szakszervezetek és a nyugdíjas szervezetek jóváhagyás nélkül tette a kormány” – mondta Korózs. „ A legnagyobb bűnük az, hogy inflációkövető nyugdíjemelési technikára tértek át, és ezt rendszerint alultervezik. Év közben egy csomó pénztől fosztják meg a nyugdíjasokat, amit kénytelenek az éve vége felé korrigálni. Azokat az igazságtalanságokat, amiket ők teremtettek, nem szüntették meg” – szögezte le az Országgyűlés Népjóléti bizottságának MSZP-s elnöke.

Kapcsolódó párttagok