mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Pénzügy
2021. augusztus 10. 13:52

Korózs: „A gazdagok tudnak védekezni az infláció ellen, a szegények sajnos nem”.

Korózs: „A gazdagok tudnak védekezni az infláció ellen, a szegények sajnos nem”.
Nyakunkon az ősz, folytatódik Magyarország, és ez által a magyar emberek leszakadása: az MSZP többek közt azonnali ÁFA-korrekciót követel.

Ma már nem csak a Visegrádi országokban, de Romániában is jobban élnek az emberek, mint Magyarországon: nagyobbak a jövedelmek és kisebb az élelmiszerek ÁFA-ja – reagált a KSH kedd délelőtt megjelent legfrissebb statisztikájára online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának szocialista elnöke.

Elmondta, lesújtóak a KSH legfrissebb inflációs adatai. „Ebben a hónapban sem volt alacsony az infláció: az emberek a mindennapjaikban a bőrükön, pontosabban a bevásárlókosaraikon keresztül érzékelik ezt”.

Emlékeztetett, drasztikusan nőtt a szegények száma is, mert míg a szegénységi küszöb tavaly 105.000 forint volt, és egy év alatt 13%-kal nőtt, addig a szegénységi résben élők jövedelme mindössze 1%-kal. Ez azt jelenti, hogy a fideszes kormány miatt egyre több magyar család súlyosan éhezik. „Ezért mondjuk mi, szocialisták, azt, hogy igenis az alapvető élelmiszerek ÁFA-ját 5%-ra kell csökkenteni, minden más élelmiszerét pedig 18%-ra” – emelte ki az MSZP „Kormányváltást! Korszakváltást!” című előválasztási programjának egyik legfontosabb pontját.

„Nem véletlen, hogy mind a pékszövetség, mind a gabonaforgalmazók előrevetítették a 400-450 forintos fehérkenyér kilónkénti árát a következő hetekben. Nincs mit csodálkozni ezen” – tette hozzá, különösen 500 forintos literenkénti benzinárak mellett.

„Mi, szocialisták, azt mondjuk, hogy tisztességes béreket kell adni a magyar munkavállalóknak, hiszen a magyar munkások képességei semmiben sem térnek el nyugat-európai társaikétól. Nem véletlen, hogy azok a magyar munkavállalók, akik nyugatra mennek dolgozni 3-4-szeres bérért, megállják a helyüket. Tehát (…) itt az Orbán-kormány gazdaság- és jövedelempolitikájával van baj, amely egyértelműen a kizsákmányolásra épül” – mutatott rá Korózs.

Kiemelte, a régiós nettó medián bér alapján hazánk a V4-ekhez képest nagyon komoly pozíciókat vesztett: ugyanabban a munkakörben, ugyanannak a vállalatnak a szlovákiai telephelyén dolgozó munkatárs például 20-25%-kal keres többet, mint a kollégája a magyar oldalon. „20-25%-os bérkülönbség van (…) a szlovákok javára. Viszont 10 évvel ezelőtt pont fordított volt ez a helyzet” – hívta fel a figyelmet.

A szocialista politikus elmondta, pártja szerint a kialakult helyzeten az segítene, ha a minimálbért adómentessé tennék és az álláskeresési támogatást, ha valaki bajba került, a most járó 3 hónapról 9 hónapra növelnék.

Korózs Lajos megjegyezte, az átlagbért illetően már Románia is felzárkózott Magyarországhoz, olyan alacsony az európai átlaghoz képest. „Fordulatra van szükség! Korszakváltásra van szükség a jövedelempolitikában, az adópolitikában és a gazdaságpolitikában is, egyértelműen! Éppen ezért mi, szocialisták, azt mondjuk, hogy igazságos adópolitikára és igazságos elosztáspolitikára van szükség!” – hangsúlyozta az Országgyűlés Népjóléti bizottságának MSZP-s elnöke.

Kapcsolódó párttagok