mszp.hu | Belföld
2022. február 16. 14:33

A kormány épp ukrán vokscsalókra költ milliárdokat az inflációstop helyett

A kormány épp ukrán vokscsalókra költ milliárdokat az inflációstop helyett
Mint választások előtt mindig, a hátralévő 46 napban is sokkal fontosabb a fideszes kormány számára a szavazatok megvásárlása a szokásos törvénytelen módszerekkel, mint a hazai vásárlóerő megőrzése.

Újabb hat szakpolitikai kabinetvezetőt mutatott be az Egységben Magyarországért: Lakatos Béla, Ács korábbi polgármestere és V. Naszályi Márta is kiváló jogvédők lesznek az új kormányban, nem beszélve Hadházy Ákosról, aki nemcsak korrupció ellen küzd hősiesen, hanem immár az illegálisan nyugdíj- és választójogot szerzett ukrán nemzetiségű ukrán állampolgárok szavazatmanipulálása ellen is – mondta el Korózs Lajos, az Egységben Magyarországért Heves 3. választókerületében indított képviselőjelöltje szerda reggel az ATV Start című műsorában.

Korózs Lajos elmondta, a fiktív lakcímen való szavazást és jogszerzéseket borzasztóan károsnak tartja. „A törvény szerint helyben lakás szükséges, de a helyben lakás nem valóságos: ezek fiktív helyben lakások, és amikor utoljára adatot kaptam, már akkor több mint 12.000 millió forintot fizettünk ki nyugdíjra ilyen [ukrán] személyeknek. (…) Voltam olyan településen, ahol a polgármester mutatta: „Nézze meg képviselő úr, ebbe a házba 17 ukrán van bejelentve”, és látszott a házon, hogy évtizedek óta lakatlan” – tette hozzá.

„Nyolc évvel ezelőtt is már több mint több mint 12 milliárd forintot fizettünk ilyen embereknek: én nem azt mondom, hogy ez mind jogtalan volt, de ebben a helyzetben ne nem az a jó politika, hogy még bíztatom is erre a határon túl élőket. Hangsúlyozom, itt nem a határon túli magyarokról van szó… Itt tízezrével vannak ilyenek, az RTL Klub Házon kívül műsora összefoglalta, hogy milyen voksturizmus van például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” – emlékeztetett a szocialista képviselő.

Korózs, Lajos aláhúzta, a voksok vásárlása nem segíti a magyar családok helyzetét, akiknek a pénze elértéktelenedik és megélhetési válság alakul ki. „Most már 8%-os inflációról beszélünk, az inflációérzékelés ennek minimum a duplája (…) amiből mindennap főznek a háziasszonyok, vagy én, ott 20-30 százalékos drágulások vannak” – mutatott rá.

A Márki-Zay Péter-vezette leendő kormány szerint tehát adócsökkentésre van szükség. „Mi azt mondjuk, legyen 5%-os alapvető élelmiszer-áfa, minden más élelmiszeré pedig 18% legyen” – idézte fel az MSZP céljait az Egységben Magyarországért programjából.

Az üzemanyagok jövedéki adócsökkentéséről kérdezve elmondta, a szocialistákhasonló véleményen vannak mint az élelmiszer-áfa esetében. „Beszéltem tegnap előtt Apcon egy olyan benzinkutassal, aki jött nekem aláírni a kitelepülésünkön, Azt mondja, „Uram, mi minden egyes vásárlónak, aki odajön tankolni, 30 forintot teszünk bele a zsebébe”. Mert a kormány nem azt csinálta, hogy a jövedéki adót csökkentette volna, ő a pénzénél akar maradni. Minden mást a gazdaság szereplőire ráterhelt, amit – mivel nem tudnak mást csinálni – majd tovább fognak terhelni a lakosságra” – idézte fel a jelenlegi „gazdaságpolitika” tévútját.

Végezetül, a hatósági árbefagyasztásokra áttérve, visszakérdezett. „Tudják Önök, egy háztartás fogyasztásában mennyit jelent egy kiló csirkefarhát? Mérhetetlen… Ilyenekkel nem lehet gazdaságot csinálni!” – hangsúlyozta az MSZP országgyűlési képviselője, az Egységben Magyarországért Heves 3. választókerületében indított képviselőjelöltje.

Kapcsolódó párttagok