mszp.hu | Belföld
2021. október 05. 13:19

Korózs: a közös alapprogramban a megélhetési minimum jogosan jár minden magyarnak

Korózs: a közös alapprogramban a megélhetési minimum jogosan jár minden magyarnak
Az MSZP-Párbeszéd előválasztási sikerének egy fontos alapja a szociális program: az országjárás során is látszott, az embereknek mindenhol – még kis háztáji gazdálkodások mellett is – az az első, hogy a jövedelmükből fussa a bevásárlásra; a program pedig nem légből kapott, hanem a KSH adatokhoz igazodik.

A maximum, ami a fideszes kormánytól telik, hogy ennyi idő után nagy kegyesen legalább kifizeti az MSZP által létrehozott nyugdíjprémiumot, ám a KSH által kimutatott, háromszorosára nőtt nyugdíjas-szegénységet csak az MSZP-Párbeszéd által javasolt, a teljes demokratikus választási összefogásban mindenki által elfogatott közös alapprogramban lévő jelentős és tartós emelés oldja meg – mondta el Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának MSZP-s elnöke kedd reggel az ATV Start című műsorában.

Az ellenzéki előválasztáson ismét szavazói bizalmat nyert szocialista képviselő figyelmeztetett, „Ez az elhibázott inflációs politika – amelyen úgy látszik, hogy nem tudnak úrrá lenn Orbánék, sőt lehet, hogy így akarnak pénzt szerezni, hogy nem szorítják le az inflációt – nagyon sok embernek megkeseríti az életét, és nem lehet azzal ráfedni erre az egészre, hogy lesz nyugdíjprémium”.

Leszögezte, a nyugdíjprémium egy egyszeri alkalom, tehát semmiképp sem válasz az alacsony nyugdíjak okozta problémákra. „Számtalanszor elmondtuk, hogy az az inflációkövető nyugdíjemelési technika, amelyet ők alkalmaznak 2010 óta, elhibázott. Borzasztóan leszakadtak a bérektől a nyugdíjak! Innentől kezdve evidencia volt az ellenzéki pártok számára a közös alap, a közös program, amelynek kidolgozásába én is részt vettem”.

Korózs Lajos felidézte, a demokratikus választási szövetség a közös programban elfogadta, hogy az induló öregségi teljes nyugdíj összege – a mostani arcpirító 28.500 forint helyett – minimum a mindenkori nettó minimálbér 50%-a kell, hogy legyen. „Ez azt jelenti, hogy a kormányváltást követően ezeket a nyugdíjakat közel háromszorosára fogja megemelni az új kormány, ráadásul ez minden minimumnyugdíjhoz kötött szociális juttatás összegére – amit szinten nem emelt több mint 10 év alatt a fideszes kormány – is kedvező hatással lesz”.

De ez még nem minden, a cél ugyanis kimondottan az, hogy a KSH által megállapított megélhetési minimum – ami idén például egy személyre 105.000 forint volt a nyugdíjas háztartások esetén –, mindenki számára biztosított legyen, és ez a nyugdíjjogosultakra is igaz.

„A magyar törvények szerint 20 év szolgálati idő legalább kell ahhoz, hogy valaki saját jogon járó öregségi teljes nyugdíjat kapjon” – magyarázta Korózs. „Szintén KSH adat, hogy a szegénységi ráta a nyugdíjasok körében 2010-ben 4.9% volt; 2019 végén pedig – ezt 2020-ban publikálta a KSH –, 14,8%” – reagált arra, hogy Rétvári Bence légbőlkapottnak tűnő állítása szerint a súlyos nélkülözésben élők száma a nyugdíjasok körében 16%-ról 6%-ra csökkent.

A szocialista politikus szerint a kormány lényegében beismerte, hogy csak a minimálbérek tartottak valamelyest a lépést az inflációval, a nyugdíjak nem. A botrányosan polarizáló nyugdíjstratégia miatt ugyanis ugyanabból a szakmából, ugyanannyi szolgálat után akárcsak a mindössze 3-4 évvel korábban nyugdíjba vonultak is lényegesen kevesebbet kapnak, mint akik friss-nyugdíjasok ugyanazzal a háttérrel. Ez is igazolja, az új kormánynak igazságosan, tartósan korrigálnia kell a régebbi nyugdíjakat – hangsúlyozta az Országgyűlés Népjóléti bizottságának elnöke.

Kapcsolódó párttagok