mszp.hu | Belföld
2022. február 03. 22:32

Korózs: a nyugdíjas nem eltartott, hanem aktív részese a gazdaságnak!

Korózs: a nyugdíjas nem eltartott, hanem aktív részese a gazdaságnak!
Ne Mészáros Lőrinc és bandája kapjanak majd tízmilliós nyugdíjakat: egy tisztességesen ledolgozott élet után mindenkinek járjon tisztességes megélhetés.

Most még „csak” 32 magyar embernek van, de ezzel a rendszerrel még többeknek lesz milliós, sőt akár sokmilliós nyugdíja. A közmegegyezés természetesen olyan változásokat akar, hogy végre egyetlen járulékfizető se szűkölködjön: mintegy másfélmillió magyar nyugdíját kellene 150.000 forint fölé emelni – többek között erre hívta fel a figyelmet Korózs Lajos, az Egységben Magyarországért Heves megye 3. választókerületében indított képviselő-jelöltje, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának elnöke csütörtök reggel az ATV Start című műsorában.

„Évtizedeken keresztül volt egy társadalmi konszenzus abban, hogy te bármennyit kereshettél – akár milliós fizetésed is lehetett – de volt egy járulékplafon, ami fölött nem vontak tőled járulékot. Következésképpen nem is eredeztetett a szolgálati idő hossza és a járulékfizetés nagysága milliós nyugdíjakat” – emlékeztetett Korózs Lajos.

„A magyar társadalom nincs abban a helyzetben, hogy azt tűrnie kéne, hogy emberek százezrei a megélhetési minimum alatt élnek nyugdíjas korukra, miközben ezek az emberek végigdolgozták az életüket, csak a munkájuk egy jelentős része borzasztóan rosszul fizetett volt” – mutatott rá.

A szocialista politikus leszögezte, ha hatalomra kerül az Egységben Magyarországért szövetség, az új kormánynak két dolgot azonnal meg kell csinálnia. „A nagyon alacsony nyugdíjak felzárkóztatására egy korrekciós programot kell csinálni – ezt tegnap Márki-Zay Péter a Nyugdíjas Parlament fórumán is említette –, illetve vissza kell térni a svájci indexáláshoz”. Elmondta, utóbbi azért fontos, mert úgy nemcsak az infláció mértékével növelik évről évre a nyugdíjakat, hanem a gazdaság bővüléséből is részesülnek a nyugdíjasok.

„Tehát mi azt mondjuk, hogy az inflációval növelt nyugdíjemelést mindenki kapja meg automatikusan, de vegyünk figyelembe más mutatókat is. Maga a svájci indexálás is azt jelenti, hogy legalább két mutatót figyelembe kell venni annak megállapítása érdekében, hogy mi legyen az induló nyugdíj” – húzta alá.

Korózs kiemelte, a tisztességes alapnyugdíj mellett a nyugdíjprémium intézménye is fontos. „Borzaszó büszke vagyok, mert ennek az egyik kidolgozója voltan annak idején a Bajnai-kormányban, hiszen (…) akkor fogadtuk el ezt a jogszabályt, hogyha a gazdaság növekedése meghaladja a 3,5%-ot, akkor a nyugdíjasoknak nyugdíjprémiumot kell fizetni. (…) Minden olyan teljesítmény, amelyet a magyar gazdaság egy adott évben lerak az asztalra, abban a nyugdíjasoknak a munkája is benne van 60-70%-ban! Tehát, aki január elsejével nyugdíjba ment, az ő előző 40-45 éves tevékenysége is ebben benne van, hiszen utakat építettek, hidakat építettek, tanárok voltak, gyógyítottak” – magyarázta el, hozzátéve, hogy ez alapján a nyugdíjas nem eltartott, hanem aktív részese a gazdaságnak.

Az Országgyűlés Népjóléti bizottságának szocialista elnöke figyelmeztetett, az Orbán-kormány éveken keresztül több százezer forintot vett ki minden nyugdíjas zsebéből azzal a technikával, hogy kizárólag inflációkövető volt a nyugdíj, és nem a svájci indexálást alkalmazta. „Az átlagnyugdíjnál ez meghaladta bőven a 200, de inkább a 300.000 forintot” – jegyezte meg.

Rámutatott, hogy mindennek tetejébe még az inflációt is minden évben szándékosan alul tervezte a rezsim. „A kormány nem csinál semmit annak érdekében, hogy az inflációt gátolja, ő az inflációból pénzt keres” – világított rá végezetül.

Kapcsolódó párttagok