mszp.hu | Belföld
2020. február 14. 22:16

Korózs: „A nyugdíjpolitikában több a politika, mint a nyugdíj…”

Korózs: „A nyugdíjpolitikában több a politika, mint a nyugdíj…”
Az emberekkel való konzultáció nyomán átfogó szociális reformokat, ezen belül kiemelten nyugdíjreformot, egy igazságos és szolidáris nyugdíjrendszer bevezetését javasolja az MSZP – mondta szerda délelőtt budapesti sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője.
Korózs Lajos elmondta, az MSZP elkészített egy stratégiai tervezetet, sok felvetést pedig már tudnak is integrálni a vitaanyagba.  Kiemelte a nyugdíjkérdést és hangsúlyozta, egy igazságosabb és szolidárisabb nyugdíjrendszert kell kidolgozni. „Magyarországon a nyugdíjpolitikában az elmúlt 8-10 évben több volt a politika, mint a nyugdíj, noha egész Európa emiatt forrong, Franciaországban a nyugdíj miatt óriási tüntetések voltak, Németország most vezeti be az alapnyugdíjat és Oroszországban sem a háborúk, vagy a gazdasági kihívások, hanem a nyugdíjrendszer átalakítása legkardinálisabb kérdés.
 
Magyarországon is tehát közös gondolkodás és közös cselekvés kell!” Ennek jegyében ült össze másfél hete ismét a hatpárti Nyugdíjas Kerekasztal, amely egy közös ún. nyugdíjas minimumot dolgoz ki, a kormánypártok részvétele nélkül, mondta Korózs.
 

A Parlament Népjóléti Bizottságának elnöke hangsúlyozta, Magyarországon nagyon a kormányzati intézkedések következtében nagyon erős a nyugdíj polarizáció: miközben többmilliós nyugdíjak vannak, az öregségi nyugdíjminimum befagyasztva 11 éve változatlan. „Tragikus, hogy vannak olyan emberek, akik még ennél a 28.500 forintnál is kevesebb nyugdíjat kapnak és az is, hogy nagyon sok szociális ellátás ehhez van rendelve.”
 
A szocialista politikus fájó pontként említette, hogy az alacsony nyugdíjakat itthon Európa legnagyobb, közel 6%-is inflációja sújtja, a szociális szolgáltatásokat pedig agyonverték. Az államháztartás helyzetéről szóló legfrissebb Pénzügy minisztériumi jelentés szerint a két ún. Tb-alap, az egészségügyi és a nyugdíjbiztosítási, összesen 243 milliárd forint hiányt halmozott fel december végére, miközben a gazdasági válság után mindösszesen 7 milliárd forint hiánya volt a nyugdíjkasszának, emlékeztetett Korózs Lajos.
 
Elmondta, az MSZP programjában több konkrét, határozott reform szándék is van. „A rugalmas nyugdíjba vonulás feltételeit meg kell teremteni. Nemtől függetlenül, akinek több mint 40 év szolgálati ideje van, annak lehetőséget kell biztosítani, hogy akár csökkentéssel vagy csökkentés nélkül nyugdíjba vonulhasson akkor, hogy ha az egészsége megromlott, vagy a munkaerőpiacon nem talál magának megfelelő állást.”
 
Egy másik javaslat szerint a nyugdíj polarizáció ütemét és irányát meg kell fordítani.
 
„Felül gátat kell szabni annak, hogy több millió forintos nyugdíjak legyenek, és egy korrekciós programmal az alul lévőket akár több ütemben, vagy több év alatt is, de fel kell zárkóztatni.” A Magyar Szocialista Párt szerint ehhez szükség van a jövedelmi és a járulékfizetési degresszió beállítására, és többkulcsos személyi jövedelemadóban kell gondolkodni, ami eleve olyan helyzetet teremt, hogy akinek több a jövedelme, annak magasabb adókulccsal kell majd adóznia” – mondta.
 
Korózs Lajos elmondta, a nyugdíjak felzárkóztatásának többféle technikája is van, az egyik, hogy a svájci indexáláshoz vissza kell térni, mert látszik, hogy a bérek növekedése miatt a nyugdíjak borzasztóan leszakadtak a munka- és különösen a tőkejövedelemmel rendelkezőktől. „Ha figyelembe vették volna a svájci indexálás alapján a nettó bérnövekedést, most nem 2,8%-os nyugdíjemelésre kellett volna sort keríteni, hanem 6,5 %-kal kellett volna a nyugdíjaknak emelkedni! Ez az átlag nyugdíjjal számolva közel 10.000 forintos emelkedést jelentett volna a mostani 3500 forintos átlaggal szemben. A szándékunk az, hogy az alacsony nyugdíjakat fölzárkóztassuk és gátat szabjunk a korlátlan kifizetéseknek! ”
 
A 4. intézkedés, amit vállalunk, hogy ha nem teljesíti a kormány az alkotmánybíróság által meghatározott rokkantak „rehabilitációjára” és kártalanítására vonatkozó alkotmánybírósági határozatot, akkor mi az elsők között fogunk ilyen törvénymódosítást eszközölni és azonnali hatállyal mindenkit az eredeti státuszába vissza fogunk helyezni, aki addig jogosultságot szerzett, ezt a jogosultságot vissza fogja kapni, és akitől törvénytelenül vették el az ellátását, azokat kártalanítani fogjuk. Ez a legkevesebb, amit meg lehet tenni!
 
Hétfőn, 13 órakor kezd a parlament tavaszi ülésszaka, én ismételten begyújtottam ez a javaslatot.
 
Az 5. vállalásunk pedig a szociális intézményrendszert, ezen belül a lakhatási támogatást, valamilyen rezsitámogatást, de rászorultsági alapon, sávos támogatásban rezsitámogatást is kívánunk nyújtani, és meg kell erősíteni a települési önkormányzatok hatáskörében lévő szociális szolgáltatásokat is.”
 
Tesszük ezt mind azért, mert éppen a héten jelent meg az a szociológiai felmérésé, amely kimutatja, hogy még Romániában is jobb nyugdíjasnak lenni, mint Magyarországon, ezt mindannyian önök is olvastak, de számomra nem is az a megdöbbentő, hogy ma már minden V4-es országban, de kapaszkodjanak meg, ma már 2 arab ország is befért abba a 20-ba, ahol mi csak 50.-ek vagyunk, ez mindent elmond Orbánék politikájáról.”  – mondta el Korózs Lajos, az MSZP Országgyűlési képviselője.
 

Kapcsolódó párttagok