mszp.hu | Belföld
2019. augusztus 22. 11:50

Korózs: A végére fogok járni, garantálom!

Korózs: A végére fogok járni, garantálom!
Mindenképp a végére fog járni külföldi szennyvíziszap-behozatal ügyének, ígérte az MSZP-s Korózs Lajos. Újabb és újabb beszállítások vannak ugyanis, és újabb és újabb eurómilliók röpködnek a levegőben.

„Ennek a végére fogok járni, garantálom!” – jelentette ki a politikus az ATV Egyenes Beszéd című műsorában szerdán.

Az Eurostat számára történő kötelező szlovén adatszolgáltatásból megtudta: a Szlovéniában tavaly keletkezett összes szennyvíziszap Magyarországon landolt.
 
„Egy kiló se maradt ott” – mondta.
 
De nemcsak Szlovéniából és Horvátországból, hanem Olaszországból is érkezik a szennyvíziszap a székesfehérvári volt téglagyár agyaggödrébe.
 
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter több mint egy hónapja azt ígérte a Kormányinfón: azonnal le fogják álltani a szennyvíziszap Magyarországra való behozatalát, de nem történt az ügyben semmi: az iszapot szállító kamionok továbbra is jönnek nagy számban.
 
„Semmilyen próbálkozást nem láttunk arra, hogy bármilyen rendeletalkotással vagy törvényalkotással próbálkoztak volna”, és „eszük ágában sincs” a kiadott engedélyeket visszavonni – mondta Korózs.
 
Nyomozása során már felállított egy kronológiai sorrendet például a horvát szennyvíziszap Magyarországra szállításáról. Megvan a kibocsátó és a végpont is, és megállapította: „nem a horvátok hozzák ide a szennyvíziszapot: a magyarok!”
 
Már a lerakó telepvezetője is százmillió forintos hasznot realizál, de van egy nagykereskedő, aki a szennyvíziszappal kereskedik.
 
„Ez az üzlet több milliárd forintos üzlet. Valahol valakiknek borzasztó vastagra dagad a bukszája” – emelte ki. „Valakik borzasztó sok pénzt keresnek ezen”.
 
Elmondta: egy szlovén oknyomozó újságíró munkája felderítette, hogy 2012-ben egy maribori titkos tárgyaláson egy magyar nagykereskedő és szlovén partnere megállapodott, hogyan szállítják majd Magyarországra az addig ott keletkezett szennyvíziszapot, „és nem itt fognak fizetni ennek a magyar cégnek, aki nagykereskedői tevékenységet folytat”.
 
Korózs április óta interpellál és kér ki közadatokat az ügyben. Első közadat-igénylésére a magyar és a horvát hatóságok készséggel válaszoltak, sőt Horvátország „felnyitotta a szemüket”: sokkal régebb óta folyik ide a szállítás, mint gondolták.
 
Most pénteken azonban a Pest Megyei Kormányhivatal, amelyhez Korózs közadat-igényléssel fordult a külföldi szennyvíziszap Magyarországra szállítása ügyében, mind a törvényes válaszadási, mind a válaszmegtagadási határidőt elmulasztotta.
 
Korózs megerősítette a műsorban, hogy ki fogja perelni az adatokat.

 

Kapcsolódó párttagok