mszp.hu | Belföld
2020. szeptember 07. 11:28

Korózs: az űrből jöttek a munkanélküliek?

Korózs: az űrből jöttek a munkanélküliek?
A kormány azért beszél arról, hogy nem a munkanélküliséget, hanem a munkanélküliség elleni harcot finanszírozza, mert „nem értenek hozzá” – mondta Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője az ATV Start című műsorában pénteken.

„Nem értenek hozzá, arról van szó” – jelentette ki.

A politikust az MSZP 5 pontos, az emberek védelmében alkotott javaslatcsomagjáról kérdezték, melyet a párt ősszel újra benyújt az Országgyűlésnek.

A csomag a munkavállalókat és a családokat védené, illetve a nyugdíjasokra fókuszál – mondta Korózs. Egyik legfontosabb eleme, hogy a munkahelyek megőrzése érdekében a munkavállalókat támogassa a kormány, ne az oligarchákat: az állam vállalja át a munkabér legalább 80%-át azoknál, akiket különben elbocsátanának.

Egy másik fontos elem, hogy az álláskeresési támogatás 3 helyett 9 hónapig járjon, összegét pedig növeljék legalább havi nettó 100 ezer forintra.

Korózs rámutatott: a 3 hónapos magyar álláskeresési támogatási idő Európában a legalacsonyabb. Van, ahol 2 éves ez az időszak; az MSZP 9 hónapos javaslata az európai középmezőny alsó részéhez mérhető, „méltányolható”.

Kiemelte: nem segélyt kérnek, hanem egy társadalombiztosítási ellátást, amely egy szerződés alapján jött létre. Ez úgy szól: a munkavállaló lemond a munkabére egy részétről az állam javára, fizeti az adót, az egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékot, cserébe az állam, ha a dolgozó bajba kerül, ebből valamennyit visszaad.

Amikor a műsorvezető Orbán ígéretét citálta, hogy ugyanannyi munkahelyet teremt a kormány, mint amennyi elveszett, Korózs kifakadt:

„És teremtettek? Nem teremtettek. Azt mondták, menjenek katonának, és (...) majd az állam ad nekik közmunkát.

Lett több közmunkás? Nem. Kevesebb lett. (…)

De az űrből jöttek azok az emberek, (…) több mint 400 ezren, akiknek nincs munkájuk?
Nem az űrből jöttek ezek az emberek.  Itt vannak, csak ők nem veszik őket nyilvántartásba. (…) Hány emberrel kötöttek szerződést a hadseregben?” - kérdezte.

Elmondta: bár az állam szerint 4,5 millió a foglalkoztatottak száma Magyarországon, valójában teljes munkaidőben csak 2,5 millió ember dolgozik jelenleg, további 1 millióan pedig valamilyen más munkarendben dolgoznak. Sokan napszámba járnak, vagy a szürke-, vagy a feketegazdaságban próbálnak megélni.

Sokan a nyár folyamán a tartalékaikat élték föl, és nagyon sokan nem regisztráltak még ellátásért, mert „teljesen reménytelennek látták, hogy valamilyen segítséget kapjanak”.

Korózs „hazugságnak” minősítette Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár augusztusi kijelentését, hogy 100 ezer ember veszítette el az állását. Azt mondta: jelenleg hozzávetőleg 430-440 ezer embernek nincs állása Magyarországon.

Arra is rámutatott, hogy a járvány miatt 4 vagy 6 órában foglalkoztatottak munkavállalóként szerepelnek ugyan a munkaügyi statisztikákban, de a jövedelmük jelentősen csökkent.

„Egy szemmel se élnek jobban az emberek, mint 2010-ben éltek” – jelentette ki a politikus. A statisztika szerint ugyan 8 vagy 9 %-os volt egy év alatt a nettó bérnövekedés, de „ez nem jelenik meg az emberek pénztárcájában”.

Kapcsolódó párttagok