mszp.hu | Belföld
2020. április 16. 11:24

Korózs: Hazudnak!

Korózs: Hazudnak!
„Hazudnak!” – válaszolta tömören Korózs Lajos szocialista politikus arra a kérdésre, miért mondja a kormány, hogy minden megvan a járvány elleni védekezéshez.

Kiszámolta: ha annyi maszk lenne az országban, amennyiről a kormány beszél, akkor minden egyes patikában 16 000 darabnak kéne lennie. De egy sincs.

„Megnéztem tételesen, hogy hány (...) fiókpatika van. (…)  Ma Magyarországon minden gyógyszertárban 16 ezernél több maszknak kéne lenni, hogyha ezt egyenletesen osztják el” – mondta az MSZP országgyűlési képviselője, a Parlament Népjóléti Bizottságának elnöke az ATV Start című műsorában csütörtökön.

A kormány minden járványügyi intézkedéssel két-három hetes késésben van és „fölösleges intézkedések tömkelegét hozzák”.  Január végén, amikor már „pontosan lehetett tudni, hogy itt nagyon komoly katasztrófa elé nézünk”, bagatellizálták a járványt, amikor pedig Európában már elhatalmasodott, azt állították, „irdatlan nagy” felkészültség van itt, nagyon sok a védőeszköz és mindenki tudja a dolgát.

„Aztán egyre-másra kaptuk azokat a híreket, hogy közel sincs így” – mondta Korózs.

„Könyörögtünk, hogy teszteljék az intézményekben az orvosokat, az egészségügyi dolgozókat, a bentlakásos idősotthonokban az ellátottakat, hogy a kórházakból ne vigyék vissza tesztelés nélkül azokat az embereket, akiket zárt intézményből vittek el. Soha semmit nem csináltak meg” – mondta.

Sorolta: a polgármesterek egymás után mondják el telefonon, hogy „Nincs. Nem kapnak”; vagy egyetlen papírmaszkot kaptak, amit két óra használat után el kell dobni. Intézményvezetők a saját pénzükből vásárolnak felszereléseket; még arról sem gondoskodott a kormány, hogy nagy kiszerelésben vehessenek az intézmények fertőtlenítőszert.

Pedig a kormány kötelezettségeit a járványvédelemben jogszabályok írják elő – Korózs meg is nevezte a vonatkozó rendeleteket. Az egyikben tételesen le van írva, hogy a járási hivataloknak „kutyakötelessége az intézményeket védőfelszereléssel, fertőtlenítőeszközzel ellátni”.

A műsorvezetővel együtt feltette a kérdést: miért rendelték el Nagypénteken, hogy 36 000 kórházi ágyat ki kell üríteni? S miért pont annyit?

„Vagy valami olyan előrejelzést tudnak, amit nem osztanak meg a nyilvánossággal, vagy látják, hogy egy csomó mindenben elmaradtak, (…) egy csomó korlátozó intézkedést nem vezettek be” – tippelte.

Amikor pedig bevezethették volna, a miniszterelnök azt jelentette be: a polgármesterek saját hatáskörben intézkedhetnek.

„Nem vállalta a felelősséget, próbálja a felelősséget szétteríteni” – mutatott rá Korózs.

Elmondta: a Népjóléti Bizottság e heti ülésén a fideszes többség a bizottság előtt lévő négy előterjesztésből hármat levetetett a napirendről. Egy maradt csak, az egyházaknak átadandó ingatlanok ügye, egy kormányelőterjesztés.

Levették a napiendről az MSZP előterjesztését a járvány elleni védekezésről, amely segített volna az egészségügyi és szociális dolgozóknak és a családoknak; levettek egy másikat az európai uniós források felhasználásáról és egy harmadikat a magánszolgáltatók bevonásáról a vírus elleni küzdelembe.

Tették ez annak ellenére, hogy a Parlament Házbizottsága két hete úgy foglalt állást: minden, a járvány leküzdésével kapcsolatos napirendi pontot meg kell tárgyalnia az illetékes bizottságnak a beterjesztő frakció kérésére.

Korózs hangsúlyozta: a kormány kapkod és késlekedik, pedig ilyen járványügyi helyzetben minden „épkézláb” kormánynak van pandémiás terve; ilyenkor minden kapacitást, az ingó és ingatlanvagyont, a humánerőforrásokat, „mindent hadrendbe kell állítani”.

Kapcsolódó párttagok