mszp.hu | Belföld
2023. október 10. 16:01

Korózs Lajos: A háztartások többsége nem rendelkezik tartalékkal

Korózs Lajos: A háztartások többsége nem rendelkezik tartalékkal
A KSH legfrissebb inflációs adatairól, az élelmiszerek és egyéb fogyasztási cikkek áremelkedéséről, az energiaárakról, valamint a kereseti adatokról is beszélt Korózs Lajos, az MSZP alelnöke a kedd délutáni sajtótájékoztatóján.
A KSH legfrissebb adatai továbbra sem adnak okot az örömre, hiszen 12,2%-kal emelkedtek az árak szeptemberben, a múlt év azonos időszakához képest. Fontos megjegyezni, hogy ez drágulást jelent, tehát az árak továbbra sem csökkentek, csupán az árnövekedés mértéke csökkent. A magyar infláció még mindig háromszorosa az eurózónához mért adatokhoz képest. 
 
„Az élelmiszerek lényegesen nagyobb értéket mutatnak, mint a lakosság egészére mért inflációs ráta” – fogalmazott Korózs Lajos. Az élelmiszerek esetében 15,2% az áremelkedés mértéke, ezen belül mindent visz a cukor, amely több mint 61 százalékkal drágult. A sertéshús, a lecsókolbász és a párizsi, valamint a zöldségfélék és a cukrászati termékek ára is jelentős mértékben növekedett.   
 
„Ezért mondom, hogy még egy kolbászos paprikás krumplit is gond összelökni egy szegényebb, alacsonyabb jövedelmű háztartásnak” – fogalmazott az MSZP alelnöke. 
A háztartási energia esetében a tűzifa, a PB-gáz és a szén, valamint a jármű-üzemanyag ára tovább emelkedett, míg a vezetékes gáz és az elektromos energia ára csökkent. A szeptemberi beiskolázás költségei szintén magasabbak lettek. 
 
Kijelenthető, hogy ismét a szegények járnak rosszul, azon élelmiszerek és energiahordozók drágulnak tovább, melyeket jellemzően a rosszabb körülmények között élők részesítenek előnyben.
 
„Még rosszabb a helyzet, ha két év távlatában vizsgáljuk az egészet, mert azt látom, hogy két év távlatában az árak közel 50 százalékkal nőttek. A bérek pedig 30-35 százalékkal. Ebből adódik az, hogy soha ilyen rosszul még nem éltek a magyarok” – emlékeztetett Korózs Lajos. 
 
Azon háztartások száma pedig tovább nőtt, ahol a havi kiadásokat nem fedezi a havi jövedelem. Mára a háztartások 53%-a ebbe a csoportba tartozik.
 
Az MSZP régóta javasolja az évközbeni fizetés és minimálbéremelést, hiszen folyamatos a reálbér-csökkenés. Erre volna forrás, csak a kormány elherdálja azt. 
Az MSZP valódi lépéseket vár a kormánytól az infláció letörésére, hiszen az eddigiek nem eredményeztek jelentős árcsökkenést.

Kapcsolódó párttagok