mszp.hu | Belföld
2023. január 17. 15:19

Korózs Lajos: a kormány lesilányította a nyugdíjrendszert

Orbán Viktor úgy állítja be, mintha a 15 százalékos nyugdíjemelés miatt hálásnak kellene lennie a nyugdíjasoknak, pedig azt valójában elviszi az árak emelkedése. Sőt megint a nyugdíjasok hiteleznek a kormánynak.

Korózs Lajos, az MSZP alelnöke a Klikk Tv Mélyvíz című műsorában arról beszélt, hogy a kormány már novemberben is becsapta a nyugdíjasokat, hiszen a törvény szerint járó emelésnek csak a felét kapták meg.

Pontosan tudták a múlt évben, amikor a parlamenttel elfogadtatták a költségvetési törvényt – ami egy fél évet sem bírt ki –, hogy messze magasabb lesz az infláció, mint azt tervezték és messze alacsonyabb forintárfolyamot határoztak meg benne, mint amennyi realizálódott. Innentől kezdve megint az a helyzet, hogy a nyugdíjasok majdnem egy éven keresztül hiteleznek a kormánynak. A kormány ugyanis addig használja a nyugdíjasok pénzét - mondta Korózs Lajos.

Ha a kormánynak nem sikerül megfékezni az inflációt, akkor évközben kell majd kiigazítani a nyugdíjakat.

Sokan nem veszik figyelembe, hogy a lakosság egészére mért inflációs ráta 22,5 százalék volt és ebben nem szerepelnek az év végi adatok. De van egy nyugdíjas kosár alapján mért inflációs ráta is, ami most már tendenciózusan hónapról-hónapra jóval magasabb, mint a lakosság egészéé - magyarázta az MSZP alelnöke.

A drágulás legrosszabbul az alacsony nyugdíjjal rendelkezőket érinti. A 100 ezer alatti nyugdíjjal rendelkezőknek előfordul, hogy választania kell gyógyszert vesznek, vagy élelmiszert vagy a rezsit fizetik ki.

2021 novembere és 2022 novembere között a kenyér ára 80 százalékkal drágult, a tejtermékek legtöbbje több mint 60-nal, de a száraz tészta, vagy a száraz hüvelyesek ára is borzasztóan emelkedett.

A törvény szerint, ha a tervezett és a mért infláció adatai eltérnek egymástól, akkor az 1-8 hónap alatti tényadatokat és a várható inflációs növekedést is figyelembe kell venni, vagyis kellett volna a novemberi nyugdíjak kiigazításkor. Ha novemberben sem csapták volna be a nyugdíjasokat, akkor nem 4,5 százalékot kaptak volna, hanem 9-10 százalékot. Tehát akkor csak a felét kapták annak, mint ami törvény szerint járt volna, és így most is több pénz illette volna meg őket, hiszen ahhoz képest kellett volna emelni a januári 15 százalékot - mondta Korózs Lajos.

Az MSZP politikusa felháborítónak tartja, hogy az Orbán-kormány ünnepli a 15 százalékos nyugdíjemelést. Pedig valójában ezt el is viszi a magas infláció.

Orbánék gyakorlatilag a politika homokozójává tették a nyugdíjügyet, a magyar nyugdíjrendszert lebutították, lesilányították.

A kormány magához vonta a döntéseket – társadalmi vita helyett – és most, mintha kegyet gyakorolna, ha akarja adja, ha nem akarja nem adja. Ma már eljutottunk oda, hogy politikai döntés, hogy kinek mennyi a nyugdíja. A kormány pedig kihasználja, hogy a nyugdíjasoknak nincs akkora érdekérvényesítő képességük és azt is, hogy a társadalomban jelenleg nincs a nyugdíjasokkal sem szolidaritás - mondta Korózs Lajos.