mszp.hu | Belföld
2020. március 22. 18:45

Korózs Lajos: a kormány minden egyes intézkedésében két hét késésben van!

Korózs Lajos: a kormány minden egyes intézkedésében két hét késésben van!
Baloldali politikára van szükség, hiszen számos társadalmi csoportot kell megóvni a koronavírus okozta gazdasági károktól, állítja a Magyar Szocialista Párt.
A szociális szolgáltatásokban dolgozókat például 40 milliárd forinttal támogtná az MSZP – erről beszélt Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának MSZP-s elnöke péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként. 
 
A szocialista képviselő védőmaszkban és kesztyűben jelent meg a stúdióban, megragadva az alkalmat a járványveszélyre való figyelemfelhívásra. Elmondta, a felelős kormányzáshoz hozzátartozik, hogy a kormány hiteles tájékoztatást ad, és nem úgy látja az ellenzék, mintha ez történne. „Ezt nem a politikai szereplés miatt követeljük; javaslatainkat azért tesszük, mert már kezeltünk válságot és néhány dolgot azért már meg is fogadtak a javaslataink közül. Ilyen volt az e-recept és az iskolatévé indítása is”.
 
 
Ismertette a közel negyedmillió szociális- és egészségügyi ágazatban dolgozó magyar munkavállalót érintő, lesújtó gazdasági helyzetet, és ezzel a nagyon súlyos problémával kapcsolatban az MSZP követeléseit. „A legnyomorultabb fizetési kategóriába tartoznak a szociális ágazati dolgozók, ez durván 80.000 ember. Körülbelül 170.000-en dolgoznak az egészségügyben – ez a két társadalmi csoport keresi ma Magyarországon a legkevesebbet, és ők viszik a hátukon a társadalmat.
 
Ebben a válságos helyzetben emberfeletti munkát végeznek. Egy szakmai testület, egy köztestület, az Orvosi Kamara pontokba szedve tesz javaslatot és kioktatják őket a kormány emberei, de másokkal is ugyanígy jártak el. Ha volt a rendőrökre 500.000 forint, akkor adják oda a szociális ágazat dolgozóinak és az egészségügyben dolgozóknak is ugyanezt az 500.000 forintot” – szólította fel az MSZP nevében Korózs Lajos a kormányt. 
 
Kérdésre elmondta, ez nagyságrendileg 40 milliárd forintba kerülne, de az MSZP úgy véli, hogy az országban nagyon sok mindenre van pénz, még válság idején is. „Láttuk a múlt héten megjelent kormányrendeletből, hogy az egészségügy volt az, ami az utolsó helyen kullogott a támogatotti listában és lényegesen többet kaptak felújításokra vagy például az egyházi tevékenység finanszírozására. Leblokkolt az államigazgatás, még a minisztériumi dolgozók is könyörögnek, hogy ők is otthonról dolgozhassanak” – tette hozzá.
 
Összegezve elmondta, látszik, hogy az elmúlt tíz év politikája elhibázott volt, egy személyben döntenek mindenről, és még az operatív törzsbe sem szakembereket ültetnek. „Nem gondolom, hogy rendészeti feladatként kell ezeket az ügyeket megoldani; a szociális ügyeket hozzáértőkkel kell végeztetni” – emelte ki.
 
Korózs hangsúlyozta, a jelenlegi magyar kormány a többi hasonló országhoz képest a válság megoldásában lemaradásban van. „Látjuk, hogy például a kínaiak szállítottak Pozsonyba meg Prágába: 1 millió gyorstesztet és sok millió maszkot hoztak: ez a kormány minden egyes intézkedésében két hét késésben van”! 

Kapcsolódó párttagok