mszp.hu | Gazdaság
2023. augusztus 25. 13:35

Korózs Lajos: a KSH megmutatta, miért rosszkedvűek az emberek

Korózs Lajos: a KSH megmutatta, miért rosszkedvűek az emberek
A KSH legfrissebb adatai megadják a választ arra, miért rosszkedvű a magyar társadalom – kezdte sajtótájékoztatóját Korózs Lajos. Az MSZP alelnöke az elmúlt napokban nyilvánosságra hozott kereseti, foglalkoztatási, munkanélküliségi adatsorokat elemezte, elmondta, hétről hétre érik a negatív impulzusok a magyarokat. A magas infláció, a közszolgálati és egészségügyi rendszer romlása és a gazdaság egyre rosszabb teljesítménye mind hatással van az emberekre, azonban ezekről nem ők tehetnek, hanem a kormány.

A KSH adatai szerint a bruttó átlagkereset 566.800 forint a teljes munkaidőben foglalkoztatottak körében, a nettó átlagkereset pedig már csak 376.000 forint, tehát a két összeg között megfigyelhető, hogy majdnem 200.000 forint az eltérés. Korózs Lajos azonban elmondta, a mediánkereseteket érdemes inkább nézni, hiszen ez a mérőszám megmutatja a középértéket, ezen értéknél ugyanannyian keresnek kevesebbet, mint többet. Beszédes, hogy a bruttó mediánkereset már csak 312.000 forint. Ebből kikövetkezhető, hogy a reálkeresetek hónapról hónapra csökkennek, az elmúlt hónapban 3,4 százalék volt a csökkenés. Az MSZP alelnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyarok többségének Európa egyik legrosszabb fizetéséből kell a legmagasabb ÁFÁ-t és különadókat megfizetni.

Az embereknek közel csak a fele tud lépést tartani az áremelkedésekkel, harmaduk azonban már a tartalékait éli fel. A jelenlegi helyzetet érdemes komplexen megvizsgálni, hiszen szeptemberben kezdődik a tanév, a beiskolázás pedig több tízezer forintot is elvihet, mely sok család számára már hatalmas kiadás. Korózs Lajos a tanszerek drágulását is megnézte, 20,4 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető, míg a tankönyvek ára közel 40 százalékkal emelkedett, az iskolai étkezés pedig 33,6 százalékkal drágult meg.

A magyarok dolgoznak Európában az egyik legtöbbet, miközben a legkevesebbet keresik. A munkahely, a megfelelő közlekedés és a gyermekek napközbeni ellátását biztosító szolgáltatások tekintetében is hatalmas regionális eltérések figyelhetők meg. Nagyon nagy a munkanélküliség az Észak-Alföldön, Észak-Magyarországon és a Dél-Dunántúlon, itt a legalacsonyabb a foglalkoztatási mutató és a gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézményhálózat is. 

Az alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezők munkanélküliségi rátája sem ad okot bizakodásra, hiszen ez a szám tízszer nagyobb, mint a diplomásoké. A középfokú végzettséggel rendelkező munkanélküliek pedig háromszor többen vannak, mint diplomás társaik. Korózs Lajos szerint világos a feladat: magas színvonalú oktatásra, közszolgáltatásra és felnőttképzésre van szükség. 

Az MSZP szerint tisztességes fizetéseket kell biztosítani, melyekből gond nélkül meg lehet élni. Továbbá elérhető és megfizethető közszolgáltatásokat kell a kormánynak biztosítania. Az MSZP alelnöke szerint ma a magyarok nagyon sokat dolgoznak, nagyon keveset keresnek, nagyon rosszul élnek és korán meg is halnak. ”Ez a magyar valóság” – zárta sajtótájékoztatóját Korózs Lajos.

Kapcsolódó párttagok