mszp.hu | Gazdaság | Nyugdíj
2023. január 11. 12:07

Korózs Lajos: A nyugdíjasok sem maradnak ki a Fidesz-kormány rejtett adóemeléséből

Korózs Lajos: A nyugdíjasok sem maradnak ki a Fidesz-kormány rejtett adóemeléséből
A kormány által kivetett rejtett adó – a világrekord 27%-os áfa és a rárakódó 4,1%-os kiskereskedelminek nevezett szintén forgalmi adó a nyugdíjasokat is rosszul érinti, főleg a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezőket. Minden bevásárlás még drágább lesz. Az MSZP azt kéri az alapvető élelmiszerek ára csökkenjen 0 százalékra.

"A nyugdíjasok nagy része a tartalékait éli fel, ők azok, akik kényszerűségből a legolcsóbb termékeket, élelmiszereket választják. A vajról és a margarinról már hónapok óta lemondtak a nyugdíjasok" – mondta Korózs Lajos, az MSZP alelnöke szerdai online sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, hogy a drágulás és a kormány elhibázott gazdaságpolitikája az alacsony nyugdíjjal rendelkezőket érinti legrosszabbul. Különösen mióta az infláció kétszámjegyű.

A nyugdíjasok jelentős része 80 és 160 ezer forint közötti nyugdíjjal rendelkezik – hívja fel rá a figyelmet Korózs Lajos. A statisztikák szerint több, mint egymillió magyar nyugdíjas nyugdíja nem éri el a 160 ezer forintot sem. Ebből az összegből kellene kigazdálkodniuk a 40-60 százalékkal drágább élelmiszereket, a 20 százalékkal magasabb árú gyógyszereket, az energiaszámlákat és a rezsit.

A különadó miatt még drágábbak lesznek a sokaknak már most is megfizethetetlen termékek, élelmiszerek.

A legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők fogják leginkább megsínyleni a kormány elhibázott politikáját.

"Megkockáztatom, hogy a 100 ezer forint alatti nyugdíjjal rendelkezők esznek, ha tudnak és fűtenek, ha tudnak" – mondja Korózs Lajos.

Az MSZP azt kéri a kormánytól, hogy az alapvető élelmiszerek áfája legyen 0 százalék. Erre van is példa Európában: Spanyolországban a 4 százalékos áfát csökkentették nullára, de a lengyel jobboldali kormány is jelentős lépéseket tett az ügyben.

"A kormány ne nyúlja le a nyugdíjasokat minden egyes bevásárlásnál" – kéri Korózs Lajos.

Az MSZP politikusa megismételte az energia áfáját csökkentse a kormány 5 százalékra, az alapvető élelmiszerek áfáját 0 százalékra, töröljék el a rendszerhasználati díjat, és garantált energetikai alapszolgáltatást vezessenek be, tegyék ingyenessé a villanyórák visszakapcsolását és az előre fizetős órákat.

Kapcsolódó párttagok