mszp.hu | Belföld | Nyugdíj
2023. február 16. 11:06

Korózs Lajos: Dupla összegű prémium járt volna tavaly a törvény szerint a nyugdíjasoknak, de a Fidesz-kormány ezt nem adta oda

Korózs Lajos:  Dupla összegű prémium járt volna tavaly a törvény szerint a nyugdíjasoknak, de a Fidesz-kormány ezt nem adta oda
Az Orbán-kormány még a felét sem adta oda tavaly annak a nyugdíjprémiumnak, amit a törvény szerint ki kellett volna fizetni a nyugdíjasoknak. A nyugdíjasok kapják meg a pénzüket!

2022-ben ugyanis 4%-os GDP növekedés után fizettek nyugdíjprémiumot, miközben a KSH napokban publikált adatai szerint a valóságos növekedés 4,6% volt. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasoknak a tavalyi 10 ezer forint helyett a törvény szerint 22 ezer forint összegű prémiumot kellett volna kapniuk.

Szégyen és gyalázat, hogy az Orbán-kormány a nélkülöző idősek zsebéből lopja ki a pénzt újra és újra azzal, hogy vagy az inflációt becsüli tudatosan alá, vagy a GDP-növekedés mértékét.

A Fidesz-kormány fizesse ki a nyugdíjasoknak a nekik járó pénzt! Ez az összeg ugyanis ott volt az államkasszában, hiszen a nyugdíjprémiumra 68,5 milliárd forint volt elkülönítve, amiből végül csak 23,5 milliárdot fizettek ki. Mi lett a visszatartott pénzzel? Miért nem adták oda a nyugdíjasoknak?

A törvény világosan rendelkezik: ez a pénz jár a nyugdíjasoknak! Az Orbán-kormánynak csak annyit kell tennie, hogy odaadja azt, ami egyébként is nyugdíjprémiumra lett elkülönítve. Továbbá az MSZP szerint szükség van az alacsony nyugdíjak felzárkóztatására, a minimális nyugdíj emelésére, valamint rezsikompenzációra a 100 ezer forintnál kisebb nyugdíjjal rendelkezők számára. 

Korózs Lajos, az MSZP alelnöke

Kapcsolódó párttagok