mszp.hu | Belföld | Nyugdíj
2023. február 24. 12:17

Korózs Lajos: Félmillió magyar nyugdíja nem éri el a 100 ezer forintot

Korózs Lajos: Félmillió magyar nyugdíja nem éri el a 100 ezer forintot
Az ATV Start vendége volt Korózs Lajos, az MSZP alelnöke. A kormányzat nyugdíjpolitikájáról és az egyre dráguló élelmiszer- és energiaárakkal járó nehézségekről, azok megoldásáról beszélt többek között a szocialista politikus.

Korózs Lajos elmondta, egyik juttatás sem épül be a nyugdíjba azok közül, amelyeket most ad a kormány. Kiemelte, csak a jövedelem növekszik, a nyugdíj nem. Továbbá a tavalyi évben reálnyugdíj csökkenés ment végbe, a kormány pedig minden nyugdíjason 12 ezer forintot “megtakarított”. Ezt azzal támasztotta alá, hogy a kormány az eredetileg nyugdíjprémiumra tervezett 68,5 milliárd forintból csak 23,5 milliárd forintot fizetett ki. A maradék 45 milliárd forint pedig “eltűnt”.

Az MSZP alelnöke elmondta, a szocialista párt azt javasolta, hogy ezt az összeget a nagyon alacsony nyugdíjak felzárkóztatására fordítsák, vagyoni és jövedelmi helyzettől függően. Kiemelte, ma Magyarországon 506 ezer olyan ember van, akinek a havi nyugdíja nem éri el a 100 ezer forintot.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy lehetőség van, úgynevezett kivételes, méltányossági nyugdíjemelésért, illetve egyszeri segélyért folyamodni a kormányhivatalokhoz. Ezek reális, jogszabály által szabályozott lehetőségek, előbbit háromévenként lehet kérni, utóbbit számlákkal alátámasztva, például gyógyszerkiadás növekedésekor, baleset vagy tragédia következtében.

Az MSZP alelnöke elmondta, a kistelepüléseken élő nyugdíjasok nagyon nehéz helyzetbe kerültek, hiszen a kormány megszüntetett olyan pénz- és természetbeni támogatásokat, melyekre most nagyon nagy szükség lenne. Vissza kellene állítani többek között a méltányossági közgyógyellátást, a méltányossági ápolási díjat, a lakhatási támogatást és az adósságkezelési szolgáltatást, sorolta fel a szocialista alelnök.

Kiemelte, az MSZP javasolta egy olyan minimális közműszolgáltatás-csomagnak is a felállítását, melyet nagyon alacsony díjon, vagy ingyen kapjanak meg az emberek, hogy “senki ne fagyjon meg a saját otthonában”. Továbbá a párt által elkészített ReizsSTOP-programja tartalmazza azt is, hogy a paksi olcsó áramot annyiért adja a kormány, amennyibe az valójában kerül.

Továbbá a tűzifa-program kiterjesztését is javasolta, a jelenlegi mérték három-négyszeresére, mivel a mostani juttatás egy családnak egy hétre sem elég. Kiemelte, a főzésre használt palackos gáz ára is jelentősen megnövekedett. A szocialista javaslatok finanszírozási forrásáról elmondta, amikor Orbánék százmilliárdokat költenek a Vodafone megvásárlására, akkor „megmosolyogni való” az a kérdés, hogy miből lesz plusz 5 milliárd forint tűzifára.

Kapcsolódó párttagok