mszp.hu | Gazdaság
2023. január 13. 12:17

Korózs Lajos: Ismét a nyugdíjasok fognak hitelezni a kormánynak

Korózs Lajos: Ismét a nyugdíjasok fognak hitelezni a kormánynak
A KSH friss adatai szerint a nyugdíjas fogyasztói kosár szerint mért inflációs ráta 26,5 százalék. Ezzel szemben a nyugdíjak mindössze 15 százalékkal emelkedtek. Ez azt jelenti, hogy megint a nyugdíjasok fognak hitelezni a kormánynak.

Hónapok óta azt hallgatjuk Orbán Viktortól, hogy le kell törni az inflációt, a KSH legfrissebb adatsorából pedig kiderül, hogy a nyugdíjas fogyasztói kosár szerint mért inflációs ráta 26,5 százalék, a lakosság egészére mért árnövekedés pedig 24,5 százalékot mutat. Ezekkel az adatokkal kezdte pénteki sajtótájékoztatóját Korózs Lajos, az MSZP alelnöke.

A nyugdíjasok 15 százalékos nyugdíjemelését már régen felemésztette az infláció, ez azt jelenti, hogy ismét a nyugdíjasok fognak hitelezni a kormánynak hónapokon keresztül. A kormány által kivetett kiskereskedelmi különadó miatt, az árak további emelkedése várható. A világbajnoknak számító 27 százalékos áfán felül meg kell fizetnünk még a rárakódó 4,1 százalékos különadót. „Ez azt jelenti, hogy minden egyes bevásárlásnál lenyúlja a kormány a nyugdíjasokat” – hangsúlyozta Korózs Lajos.

Az MSZP alelnöke továbbá azt is kiemelte, hogy kormányzati intézkedésnek az infláció megfékezésére nyoma sincs. Nyár óta átlagosan havonta 2 százalékkal nőttek az árak, az emberek pedig sokkal magasabbnak érzékelik az inflációt, mint amit a KSH adatai mutatnak. Továbbá a maginfláció még mindig magasabb, mint a KSH által mért inflációs ráta, ez pedig azt eredményezi, hogy az inflációs várakozás is sokkal magasabb.

A szocialista politikus szerint a kormány semmit sem segített a magyar lakosoknak, a mezőgazdaságnak, az élelmiszeripar dolgozóinak.

Korózs elmondta, több, mint egymillió nyugdíjasnak kell havi 80-160 ezer forintos nyugdíjból kell megélnie. Ez szinte lehetetlen. Ez az összeg csak arra elég, hogy napról napra éljenek, spórolásra kényszerülve.

Az MSZP alelnöke kiemelte, akiknek havi 100 ezer forint alatt van a nyugdíja dönteniük kell, esznek, gyógyszert vesznek, vagy energiaárat fizetnek. Ez a három együtt megfizethetetlen sokaknak. Korózs Lajos szerint a jelenlegi vágtató infláció köszönőviszonyban sincs azzal a bérpolitikával, amit a kormányzat folytat, ahogy a nyugdíj- és minimálbér emeléssel sem.

Az MSZP alelnöke arról is beszélt, hogy a KSH által közzétett inflációs radar megmutatja, nem az üzemanyagárak tolják fel az árakat, ez hazugság. Az árakat az élelmiszer- és háztartási energiaárak emelik.

„Ezekre a kormány valójában semmilyen megoldási javaslattal nem állt elő” - mondta Korózs Lajos. A szocialista alelnök felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszerek átlagos drágulása majdnem 45 százalék. A legkomolyabb drágulást a következő termékek produkálták: a tejtermékek (vaj, vajkrém) közel 80 százalékkal, a kenyér 80 százalékkal, a rizs 52-vel, a péksütemények 57 százalékkal, a száraz tészta pedig több, mint 70 százalékkal drágult. A tojás 83 százalékos drágulást mutatott, a baromfihús pedig 50 százalékkal kerül többe. Korózs elmondta, a háztartási energia ára 55 százalékos emelkedést mutat, a vezetékes gáz pedig közel 100 százalékkal drágult.

Az MSZP politikusa kiemelte, van megoldás a brutális árakra. Az igazi baloldal képviselőjeként, a szocialista párt összeállította a RezsiSTOP-programot, ami enyhítené a válságos helyzetet. Az alapvető élelmiszerek áfáját 0 százalékra kellene a kormánynak csökkenteni, a háztartási energia áfáját pedig 5 százalékra. A rendszerhasználati díjakat vissza kell állítani, az energetikai alapszolgáltatást pedig mindenki számára biztosítani kell. Továbbá, az előre fizetős mérőórákat ingyenesen kellene biztosítani, a paksi olcsó áramot pedig annyiért adja a kormányzat, amennyibe az valójában kerül.

Végezetül az MSZP alelnöke kiemelte, hogy a kormánynak illene olyan mértékben támogatni a mezőgazdasági vállalkozásokat és élelmiszeripari cégeket, mint ahogy teszik azt a magyar autóipar esetében.

A teljes RezsiSTOP-programot itt lehet elolvasni és aláírással támogatni.

Kapcsolódó párttagok