mszp.hu | Gazdaság
2023. március 03. 10:53

Legyen 0% az alapvető élelmiszerek áfája, ez létfontosságú az alacsony keresetűek és kisnyugdíjasok számára

Legyen 0% az alapvető élelmiszerek áfája, ez létfontosságú az alacsony keresetűek és kisnyugdíjasok számára
Korózs Lajos, az MSZP alelnöke pénteki online sajtótájékoztatóján a nyugdíjasok helyzetéről beszélt és arról, hogyan válik lehetetlenné az alacsony keresetűek és kisnyugdíjasok számára az, hogy a létfenntartáson kívül másra is költsenek.

A szocialista politikus elmondta, a kisnyugdíjasoknak a hónap végén dönteni kell, esznek, kifizetik a rezsit vagy kiváltják a gyógyszereiket. Hozzátette, minden magyar nehéz helyzetbe került a brutális élelmiszerárak miatt. Az Európa-bajnok 27 százalékos ÁFA mellett tavaly óta a 4,1 százalékos kiskereskedelmi különadót is ki kell fizetni minden termék után.
 
A 45-50 százalékos élelmiszerinfláció szintén Európa-rekorder, az Orbánék által megemelt ÁFA miatt pedig „orbáni inflációról” is lehet beszélni. „Orbán Viktor úgy harcol az infláció ellen, hogy ő gerjeszti azt” – foglalta össze a helyzetet az MSZP alelnöke. Érdemes megnézni a környező országokban is az ÁFA mértékét – mondta Korózs Lajos. Szlovákiában és Szerbiában is 20 százalék, Lengyelországban a covid járvány óta 0 százalék, Horvátországban pedig 5 százalék az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-ja.

Az MSZP szerint nem a hatósági ár, hanem a bizonytalan gazdasági környezet, a szupermagas ÁFA, a 4,1 százalékos különadó és a szándékosan gyengített forintárfolyam tehet az elszállt élelmiszerárakról. Az ársapkák valós segítséget nyújtanak mind a nyugdíjasoknak, mind az alacsony keresetűeknek. 

 
Az MSZP szerint amíg ilyen drágák az élelmiszerek, meg kell tartani, sőt, bővíteni kell az ársapkákat. Továbbá a kormány csökkentse az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-ját nullára, a kiskereskedelmi különadót pedig törölje el! Az árak csökkenését ellenőrizzék hatóságilag, az ársapkák okozta veszteségért pedig kapjanak a kisboltok és a kiskereskedők kompenzációt.

Kapcsolódó párttagok