mszp.hu | Gazdaság
2023. április 12. 18:08

Korózs Lajos: Nem csökkent érdemben az infláció, maradjanak az ársapkák!

Korózs Lajos: Nem csökkent érdemben az infláció, maradjanak az ársapkák!
„Április 30-án nem szabad eltörölni az ársapkákat” – mondta Korózs Lajos, az MSZP alelnöke a szerdai online sajtótájékoztatóján.

A KSH nemrég publikálta a legfrissebb inflációs adatokat, amelyből kiderül, hogy márciusban sem csökkent érdemben az infláció Magyarországon. „Úgy látom, hogy Orbán Viktor január óta háromszor vette vissza a januári béremeléseket és a nyugdíjemelést is. Visszaveszi egyszer a hiperinflációval, visszaveszi a világbajnok áfával és az úgynevezett kiskereskedelmi különadóval is” – fogalmazott az MSZP alelnöke.

A fogyasztói árindex egy év távlatában 25,2 százalékkal nőtt. A nyugdíjas fogyasztói árkosár által mért drágulás 26,7 százalékos, amely mostmár több mint fél éve lényegesen magasabb, mint az összlakosságra mért inflációs ráta. A maginfláció pedig 25,7 százalékos.

Borzasztóan drágák azok a termékek, amelyeket jellemzően az alacsony jövedelemmel rendelkező családok és a kisnyugdíjasok vásárolnak. A kenyér, a pékárú, a tojás, a tejtermékek 60-70 százalékkal drágábbak, mint egy évvel korábban. De még „a szegény ember eledele”, a száraztészta is 53,9 százalékos drágulást mutat, sőt még a krumpli is több mint 40 százalékkal kerül többe, mint egy évvel ezelőtt. Mindezek mellett az ételek elkészítéséhez szükséges tételek, a gáz, a tűzifa, a palackos gáz és a szilárd tüzelőanyag árai is jelentősen növekedtek. „És egyéb dolgokról még nem is beszéltem, lakáskarbantartásról, gyógyszerárakról” – tette hozzá Korózs Lajos.

Április végén a kormány meg akarja szüntetni az ársapkákat. A szocialisták azt javasolták, hogy ezt nem szabad megtenni, hanem az ársapkákat ki kell bővíteni további termékekre. Ársapkát lehetne tenni például a rizsre, a parizerre, a lecsókolbászra. Hiszen még egy egyszerű paprikás krumpli elkészítése is másfélszer annyiba kerül, mint egy évvel korábban. Az MSZP javaslatot tett arra, hogy az alapvető élelmiszerek árát csökkentsék 0 százalékra. A kiskereskedelmi különadót el kell törölni, és az ársapkákat elszenvedő kisboltosok és kistermelők számára kompenzációt kell biztosítani!

 

Kapcsolódó párttagok