mszp.hu | Gazdaság | Gazdaságfejlesztés
2023. március 16. 13:47

Korózs Lajos: Nem szabad kivezetni az ársapkákat, amíg ilyen drágák az élelmiszerek

Korózs Lajos: Nem szabad kivezetni az ársapkákat, amíg ilyen drágák az élelmiszerek
A kormány áprilisban meg fogja szüntetni a 8 alapvető élelmiszerre vonatkozó hatósági árakat, ez pedig azonnali drágulást fog okozni. Az MSZP szerint az ársapkák kivezetése helyett a kormány adópolitikáján kéne változtatni – mondta el Korózs Lajos, az MSZP alelnöke csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Nem szabad elfelejteni, hogy Európa legmagasabb forgalmi adóját, 27 százalékos ÁFÁ-t fizetünk az élelmiszerekre, erre pedig rárakódik a kormány által nyáron bevezetett kiskereskedelmi különadó, mely 31 százalékra növelte, az amúgy is rekordmagas ÁFÁ-t. Korózs Lajos „parazita magatartásnak” nevezte azt, hogy a kormány a külön kivetett adót is ÁFÁ-val terheli meg.

A „gyalázatos” bérek és nyugdíjak miatt kormányzati beavatkozásra van szükség. Az elmúlt évben 5 százalékos reálbér-csökkenés ment vége, ami komoly probléma. A jövőbe is kell tekinteni, hiszen egy olyan országban, ahol ennyire alacsonyak a bérek ott később a nyugdíjak is hasonlóan alacsonyak lesznek.

Az MSZP szerint nem szabad megszüntetni a hatósági árakat akkor, amikor az átlagos élelmiszerinfláció 40-50 százalék körül mozog. Ezért javasolja az igazi baloldali párt az alapélelmiszerek ÁFÁ-jának nullára csökkentését, valamint a kiskereskedelmi különadó eltörlését.

A nyugdíjasoknak manapság komoly problémát jelent a mindennapokra szükséges gyógyszerek megvétele is. Az idősöknek döntést kell hozni a hónap végén, esznek, fűtenek, vagy kiváltják a gyógyszereiket. A kormány célja a fogyasztás maximális adóztatása mellett az, hogy a lehető legnagyobb adóbevételre tegyen szert.

A Magyar Szocialista Párt szerint nem szabad addig kivezetni az ársapkákat, amíg ennyire drágák az élelmiszerek és ameddig a kormány nem hajlandó változtatni adópolitikáján. Ezért javasolja az MSZP a hatósági árak megőrzését, sőt annak kiterjesztését további termékekre. Csak így biztosítható a kiskeresetűeknek, valamint a nyugdíjasoknak a mindennapos megélhetés. A KSH 25,4 százalékos inflációt mért a múlt hónapra, az élelmiszereknél pedig 43,3 százalékos drágulás következett be. A nyugdíjas inflációs kosárra mért inflációs ráta lényegesen magasabb, mint az átlaginfláció, ez a múlt hónapban 26,9 százalék volt.

Az MSZP az ÉlelmiszerárSTOP-program keretén belül valódi megoldást kínál. Javaslatunk szerint amíg a kormány nem változtat adópolitikáján és ennyire drágák az élelmiszerek, addig az ársapkákat nem szabad kivezetni, sőt, bővíteni kell további termékekre. Emellett az alapélelmiszerek Európa-rekorder ÁFÁ-ját nullára kell csökkenteni, a kiskereskedelmi különadót pedig el kell törölni. A hatósági ár okozta bevételkiesésért a kisboltosok és kistermelők kapjanak kárpótlást, az árak csökkenését pedig hatóságilag ellenőrizni kell. Ezek az intézkedések garantálnák a magyarok számára az állandó, olcsó és kiszámítható mindennapokat, nem kéne az ételen spórolni az alacsony keresetűeknek és a kisnyugdíjasoknak sem.

Kapcsolódó párttagok