mszp.hu | Gazdaság | Nyugdíj
2023. március 01. 13:13

Nincs más megoldás, mint egy nyugdíjkorrekciós program felállítása

Nincs más megoldás, mint egy nyugdíjkorrekciós program felállítása
Korózs Lajos, az MSZP alelnöke volt az ATV maiTéma című műsorának a vendége. A kormány nyugdíjpolitikájáról volt szó és arról, hogy Orbánék mennyivel tartoznak minden nyugdíjasnak.

A szocialista politikus kiemelte, a miniszterelnök korábban a nyugdíjasoknak küldött levele tele van „csúsztatásokkal”. A kormány nem őrizte meg a nyugdíjak vásárlóértékét, a nyugdíjak reálpozíciója tehát gyakorlatilag romlott, mondta Korózs Lajos. Az MSZP alelnöke hozzátette, a kormány csúnyán átverte a nyugdíjasokat, ugyanis a nyugdíjprémium összegének valójában 22 ezer forintnak kellett volna lennie, ezzel szemben csak 10 ezer forintot kaptak az idősek. Ezen felül az erre szánt pénz megvolt a költségvetésben, csak a 68,5 milliárd forint helyett, csupán 23,5 milliárdot fizetett ki a kormány, a maradék 45 milliárd forint „eltűnt.”.

A szocialista politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy mekkora a leszakadás a nyugdíjak és a bérek között. Mint mondta, míg 2010-ben, amikor a Fidesz hatalomra került a nyugdíj a nettó átlagbér közel 70 százaléka volt. Jelenleg évről évre távolodnak egymástól ezek a számok, ma már a nettó átlagbér 50 százalékát sem éri el a nyugdíj összege. Varga Mihály pénzügyminiszterre reagálva azt mondta Korózs Lajos, hogy nem csak a bérekhez kell igazítani az árakat, hiszen így a nyugdíjasok teljesen kimaradnak a számításokból. A kormánynak a nagyon alacsony nyugdíjak felzárkóztatására kellett volna fordítania, az egyébként meglévő forrásokat, de ezt nem tették meg, összegezte a helyzetet a politikus. Hozzátette, a nettó bér körülbelül 75 százalékának kéne lennie a nyugdíj összegének.

Az MSZP alelnöke elmondta, semmi szükség nincs a nyugdíjkorhatár megemelésére belátható időn belül. 2050-re demográfiai előreszámítások szerint a társadalom 27-28 százaléka lesz nyugdíjas, „de ez nem egy tragédia”, fogalmazott a politikus. A nyugdíjrendszer továbbá a kormány döntései szerint működik, tehát ha úgy döntenének, hogy a GDP 10 százalékát a nyugdíjakra fordítanák, akkor ezt meg lehetne tenni. Kiemelte, az MSZP javaslata a nyugdíjasoknak is segítség lenne, hiszen a nullára csökkentett áfa az alapélelmiszereken, az eltörölt kiskereskedelmi különadó és az ársapkák megtartása, kiterjesztése hatalmas könnyebbséget jelentene a mindennapokban is. 

A szocialista politikus azt is elmondta, hogy az alacsony nyugdíjak azért is komoly gondot jelentenek, mivel a rezsi, a gyógyszerek és az alapélelmiszerek megvásárlásán túl semmire nem marad pénze az időseknek. Hozzátette, a nyugdíjasok sokszor kölcsönöket, hiteleket vesznek fel azért, hogy fedezni tudják kiadásaikat, ez pedig tragédia. A politikus szerint nincs más megoldás, csak egy nyugdíjkorrekciós program felállítása.

Kapcsolódó párttagok