mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2020. március 17. 14:51

Korózs: „Minden elmaradt intézkedés emberéletekbe kerülhet!”

Korózs: „Minden elmaradt intézkedés emberéletekbe kerülhet!”
Továbbra is sokkal több szűrést, sokkal jobb tájékoztatást és olyan intézkedéseket javasol és követel az MSZP, amelyek anyagilag is megvédik az embereket a járvány idején.
 Ehhez törvényjavaslatot és önkéntes munkát is felajánlott a párt – erről tartott sajtótájékoztatót Korózs Lajos, a Népjóléti Bizottság elnöke és dr. Szakács László, az MSZP elnökhelyettese kedden, Budapesten, a Kossuth téren.
 
Az MSZP-s javaslatok közül az e-recept módosítás (amely szerint hozzátartozók is kiválthatják már a beteg receptjét) és a távoktatás (digitális oktatás, „iskola TV”) előtt már meghajolt a kormány, ám ezeknél jóval több törvényi indítványa van a pártnak a kialakult helyzet kezelésére.
 
 
Az egészségügyi kérdések kapcsán Korózs Lajos elmondta, az MSZP követeli, hogy a fogyasztóvédelem is kapcsolódjon be a fertőtlenítők és egyéb védőeszközök árdrágításának megakadályozásába, mert az már „kiveri a biztosítékot.”  Elmondta, a szocialisták szerint az ember a legfontosabb, és „minden elmaradt intézkedés emberéletekbe kerülhet”.
 
A szocialista politikus biztosította a kormányt, hogy az ellenzék kérdései nem minősülnek támadásnak, segíteni szeretnék a kormány munkáját a válság idején is. Követelte ugyanakkor, hogy a kormány adjon azonnali, minél pontosabb tájékoztatást a gócpontokról.
Az MSZP képviselői, támogatván a szakrendelőket a kieső 65 éve feletti dolgozók helyett, egészségügyi feladatokhoz is felajánlottak önkéntes munkát. A sokkal több szükséges szűréshez a szocialista képviselők továbbra is követelik a szűrőbuszok helyzetének megvizsgálását, de Korózs Lajos gyakorlati példákkal is felhívta a figyelmet a Határőrség és az ÁNTSZ közötti kommunikációs fennakadásokra, amelyek szintén akadályozzák a járvány lassítását. 
 
Az idősek védelmében Korózs felszólította a kormányt, hogy minden átmeneti és bentlakásos szakellátásba és intézménybe dolgozzanak ki protokollokat arról, hogy kinek mi a dolga. Az emberek gazdasági helyzetének megvédése érdekében a Népjóléti Bizottság elnöke a szocialista párt alábbi kezdeményezéseiről számolt be. „Javasoljuk, hogy azonnal szüntessék be az ingatlanok végrehajtását, hogy kerüljön kifizetésre a nyugdíjprémium és történjen meg a svájci indexálás mellett 6,5%-os nyugdíjemelés. (…)
 
A szociális területen a kormánynak és az önkormányzatnak együtt van dolga, ilyen például az otthonápolás, a szociális étkeztetés kérdése és a falugondnoki szolgálat kérdése is.(…) A postai sárgacsekkes befizetéseket is fel kell függeszteni mindaddig, amíg a járvány a végéhez közeledik”.
 
Szakács László, elnökhelyettes, az MSZP családvédelmi csomagjának legfontosabb pontjait emelte ki. „A családok anyagi biztonsága és lakhatása a legfontosabb most. Elsőként javasoljuk a végrehajtások felfüggesztését, hiszen az adósok csak az ítélkezési szünet után tudják érvényesíteni az érdekeiket, jogaikat. (…) Tehát a végrehajtásokat a kilakoltatásokkal együtt azonnal függesszék fel.”
 
Elmondta, azt is javasolják, hogy a válság idejére a vállalati hiteltörlesztési moratóriumot terjesszék ki a lakosságra is. „Ma Magyarországon 5 családból 4-nek nincsenek megtakarításai. Sokan mentek bele olyan hitelbe, mint a CSOK. Beláthatatlan gazdasági események következnek, nem tudjuk, hogy mekkora lesz a munkanélküliség, sőt azt sem, hogy már most hányan nem tudják ellátni a munkájukat. (…) A kormány készüljön fel az elhúzódó gazdasági hatásokra, azért, hogy a családok anyagi és lakhatási biztonsága megmaradjon, és ne mélyüljön tovább ez a válság”.

Kapcsolódó párttagok